Parlamentarni izbori: Građani da prijave nepravilnosti

CEMI će prve preliminarne rezultate saopštiti u 21 sat
72 pregleda 11 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.10.2016. 06:41h

Parlamentarne izbore u nedjelju pratiće, pored međunarodnih posmatrača, i tri nevladine organizacije MANS, CEMI i CDT. CEMI je angažovao preko 1200 posmatrača koji će pokrivati većinu biračkih mjesta, a pored evidentiranja izlaznosti, oni su najavili da će prve preliminarne rezultate saopštiti u 21 sat.

Presjek izlaznosti i ocjena regularnosti izbornog postupka biće saopštena oko 19 sati.

Posmatrače je angažovao i MANS, koji će pod prismotrom posebno imati eventulane zloupotrebe tokom glasanja. Direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković pozvala je u četvrtak građane da im prijavljuju zloupotrebe koje budu otkrili, ali i da im se i na dan izbora obrate za pomoć ako ne znaju gdje treba da glasaju.

Podatke o eventualnim nepravilnostima tokom glasanja MANS će dostaviti Specijalnom državnom tužilaštvu.

CDT će pratiti sprovođenje izborne procedure na 1.000 biračkih mjesta i sa 600 ljudi koji će na biračkim mjestima, u mobilnim timovima i u štabu u Podgorici prikupljati sve relavantne informacije.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta CDT će objaviti procente i broj osvojenih mandata projektovanih sa reprezentativnog uzorka. Priželjkujemo “dosadan” izborni dan bez tenzija i kršenja, ali poručujemo svima koji planiraju da vrše protivzakonite radnje da smo dobro pripremljeni i da ćemo javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima”, rekli su iz CDT-a.

Međunarodna posmatračka misija najavila je da će svoj preliminarni postizborni izvještaj objaviti u ponedjeljak.

Izborna ćutnja počela je noćas u ponoć, a prema zakonu do okončanja glasanja u nedjelju u 20 sati mediji ne smiju objavljivati informacije koje mogu uticati na opredeljenje građana.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 528.817 građana. Parlamentarni izbori biće deseti izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a četvrti nakon obnove nezavisnosti.

  • Katnić za nedjelju spremio specijalne istražne timove

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić formirao je specijalne istražne timove koji će dežurati tokom parlamentarnih izbora i postupati po prijavama u vezi sa povredama izbornih prava.

Tužilaštvo je saopštilo da građani mogu podnositi krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu, višim i osnovnim državnim tužilaštvima, budući da su iz njih državni tužioci upućeni na ispomoć.

Od danas do ponedjeljka u 20 sati određeni su specijalni tužioci i upućeni državni tužioci, kao i službenici i namještenici koji će dežurati u svim tužilaštvima.

Prijave se, kako je saopšteno, mogu podnositi i na službeni mail Specijalnog državnog tužilaštva - pisarnica.specijalno@tuzilastvo.me.

Bonus video: