Kampanje u Kotoru: Opozicija o mafiji, DPS o učinjenom

Kotorski parlament čine 33 odbornika, od čega je u aktuelnom sazivu DPS imao 11, a njegovi koalicioni partneri SDP - 4, LP - 2 i HGI - 1
60 pregleda 3 komentar(a)
Kotor
Kotor
Ažurirano: 14.10.2016. 14:47h

Osim glasanja na parlamentarnim, građani Kotora u nedjelju će birati i novu opštinsku vlast na redovnim lokalnim izborima.

Pravo glasa imaju 17.964 Kotoranina koji će se izjašnjavati na 37 biračkih mjesta o programima 11 partija i jedne koalicije.

Broj glasača na lokalnim izborima za 103 je manji od broja Kotorana koji imaju pravo da glasaju na parlamentarnim izborima, zbog različitih kriterijuma oko biračkog prava.

Novina su u međuvremenu formirane partije Demokrate, URA i Demos koje nastupaju samostalno, što je slučaj i sa Socijaldemokratama Ivana Brajovića, nastalim u podjeli nekadašnjeg zajedničkog SDP.

Jedina koalicija na lokalnim izborima je DF, a samostalno nastupaju i dosadašnji koalicioni partneri DPS-a u lokalnoj vlasti - SDP, HGI i LP.

DPS izlazi samostalno, kao i SNP, Stranka srpskih radikala i Pozitivna.

Na lokalnim izborima u Kotoru nema izbornih listi lokalnih stranaka ili udruženja građana.

Kampanja vođena proteklih skoro dva mjeseca nije bila posebno žestoka i, osim povremenog rata saopštenjima, svela se većinom na kontakte sa građanima...

U fokusu kampanje opozicije bila je loša bezbjednosna situacija u gradu s obzirom na brojne mafijaške obračune, sunovrat lokalne ekonomije jer je Kotor ostao bez skoro svih velikih preduzeća, loša infrastruktura i namjera Vlade da, uz pomoć lokalnog DPS-a, proda posljednji preostali veliki ekonomski resurs - Luku Kotor.

Demokrate su tokom kampanje predstavile više afera o kontroverznom gazdovanju privrednim i prostornim resursima.

Odgovor DPS-a, pored ostaloga, bila je i prošle sedmice objavljena posebna publikacija “Pregled dijela realizovanih prijekata u periodu 2012-2016” u izdanju Opštine Kotor, a u kojoj su nabrojane sve investicije u komunalnu infrastrukturu u protekle četiri godine.

Sadržaj publikacije varira od prikazivanja gradilišta Sportske dvorane u Škaljarima, započete još 2010. a koja nije odmakla dalje od betonskog kostura, do obilježavanja 17 taksi stajališta.

Nisu izostale ni karakteristične “radne posjete” DPS ministara koji su sa gradonačelnikom Aleksandrom Stjepčevićem (DPS) obilazili grad i okolna naselja...

Vladajuća partija opet priča o izgradnji žičare Kotor-Njeguši-Cetinje za koju je u međuvremenu završen idejni projekat, o zaobilaznici oko Starog grada, te pothodnicima na magistrali koja ide preko rive, a na koje Kotorani čekaju već desetak godina.

Kotorski parlament čine 33 odbornika, od čega je u aktuelnom sazivu DPS imao 11, a njegovi koalicioni partneri SDP - 4, LP - 2 i HGI - 1.

Iako je do posljednjeg trenutka ostao u “tehničkoj vlasti” sa DPS, sa kojim je već duže u zvaničnom sukobu, iz kotorskog SDP-a tvrde da ne namjeravaju više da prave koaliciju sa tom partijom.

Ističu da su u nepomirljivom sukobu u vezi sa prodajom Luke i koncesijom za gazdovanje tim resursom.

Isti stav dijele i preostale opozicione partije.

Bonus video: