GA: Mediji se u izbornoj kampanje jasno stavili na stranu određenih partija

"Na osnovu podataka do kojih smo došli možemo kazati da je kampanja za Parlamentarne izbore 2016. godine obilježena izuzetno jakom retorikom i međusobnim optužbama među političkim akterima i uz otvoreno navijanje medija koji su bili podijeljenji dajući podršku ili partiji na vlasti ili opozicionim partijama"
1 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Facebook/Gradjanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Facebook/Gradjanska alijansa
Ažurirano: 14.10.2016. 13:47h

Mediji su se tokom izborne kampanje vrlo jasno stavili na stranu određenih političkih partija i koalicija i time ugrozili objektivno informisanje javnosti što je, zapravo, svrha njihovog postojanja, saopšteno je iz Građanske alijanse (GA).

Kako se navodi u izvještaju GA, u toku ove izborne kampanje može se zaključiti "da su mediji pokazali neprofesionalnost nudeći ograničene i politički obojene informacije o izbornom procesu".

Oni su od 13. avgusta do 13. oktobra realizovali istraživanje koje se sastojalo od tri cjeline - Monitoring medija (RTCG, TV Prva, TV Pink M, TV Vijesti, TV Atlas, dnevne novine Dan, Vijesti, Pobjeda, Dnevne novine); Građansko nadgledanje izbora i Pravo na slobodu javnog okupljanja i govor mržnje.

"Na osnovu podataka do kojih smo došli možemo kazati da je kampanja za Parlamentarne izbore 2016. godine obilježena izuzetno jakom retorikom i međusobnim optužbama među političkim akterima i uz otvoreno navijanje medija koji su bili podijeljenji dajući podršku ili partiji na vlasti ili opozicionim partijama", smatraju u GA.

Koalicija Sigurnim korakom, kako su saopštili, bila je najzastupljeniji politički subjekt u štampanim medijima i centralno-informativnim emisijama posmatranih televizija dok su u mnogo manjem obimu bili zastupljeni Demokratski front i Velika koalicija Ključ.

"Jedan od prvih nedostataka koje smo uočili u radu medija je jednostranost u izvještavanju što predstavlja kršenje jednog od osnovnih novinarskih načela koje obavezuje novinara da ne smije iskrivljivati informacije pretjerivanjem, neadekvatnim naglašavanjem jednog aspekta priče ili jednostranim izvještavanjem. Ovaj problem je bio izraženiji u štampanim medijima. Više od polovine objavljenih tekstova u toku izborne trke bilo je jednostrano. U ovakovom izvještavanju prednjačili su Dnevne novine i Dan. U centralno-informativnim emisijama gotovo svaki treći prilog bio je jednostran. Najviše ovakvih priloga bilo je na televiziji Pink M, dvije trećine ukupnog broja priloga emitovanih na toj televiziji, dok je kod drugih televizija ovakva praksa zabilježena na nivou manjem od 28 procenata".

Kako su naveli iz GA, mediji su dobrim dijelom radili na "prikrivenom promovisanju kampanje".

"U dnevnim novinama u svakom petom objavljenom tekstu bilo je prikrivene kampanje, a kada su u pitanju televizije u poslednjem mjesecu broj priloga u kojima je identifikovana prikrivena kampanja se udvostručio, pa je svaki treći prilog bio takav. Drastičan primjer je TV PINK M gdje smo registrovali da je u polovini priloga u prvom mjesecu i u tri četvrtine priloga u poslednjem mjesecu, koji su se emitovali na ovoj televiziji, bilo prikrivene kampanje. U analiziranom periodu prikrivena kampanja se odnosila prvenstveno na predstavnike koalicije Sigurnim korakom a u pozitivnom kontekstu je najzastupljenija bila uglavnom u Dnevnim novinama i Pobjedi, odnosno TV PINK M, TV Prva i RTCG, dok je negativna bila uglavnom u DAN-u i Vijestima, odnosno TV Vijesti".

Pozitivne prikrivene kampanje za druge partije i koalicije, kako su dodali, je bilo zanemarljivo malo.

"Negativna prikrivena kampanja (osim ka koaliciji Sigurnim korakom) uglavnom je bila usmjerena ka DF-u i Ključu, i to od strane Dnevnih novina i Pobjede, odnosno prvenstveno TV Pink M i TV Prve. Ovi podaci dodatno ukazuju na polarizovano pozicioniranje medija i njihovu podijeljenost. Medijsko izvještavanje obilježilo je pozitivno i negativno vrijednosno orijentisanje (tri četvrtine tekstova i dvije trećine emitovanih priloga). Gotovo dvije trećine tih tekstova su pozitivno orijentisani i jedna četvrtina negativno, pa se može reći da su štampani mediji uglavnom vodili "pozitivnu kampanju". Pobjeda je imala 73 odsto tekstova sa pozitivnim kontekstom a svaki treći u prilog koaliciji Sigurnim korakom i svaki peti u odnosu na Socijaldemokrate. Dnevne novine su imale 61 odsto pozitivnih tekstova i to gotovo svaki drugi u prilog koaliciju Sigurnim korakom. Negativno orijentisanih tekstova najviše je bilo u Dnevnim novinama, gotovo svaki treći tekst i to u odnosu na Demokratski front. Slijede Vijesti i Dan ali sa tekstovima gdje se koalicija Sigurnim korakom pominjala u negativnom kontekstu".

IZ GA navode da su televizije u značajno manjoj mjeri u odnosu na štampane medije vrijednosno orijentisale priloge.

"TV Pink M prednjači u pozitivno orijentisanim prilozima i to uglavnom usmjerenim ka koaliciji Sigurnim korakom. Jedina kategorija u kojoj koalicija Sigurnim korakom nije na prvom mjestu je kod broja negativno orijentisanih priloga. Najprisutniji je Demokratski front ka kojem je usmjereno pola od svih negativno orijentisanih priloga, i to dominantno na TV Pink M. Bitno je istaći i da je Javni servis u centralno-informativnim emisijama imao najmanje priloga u kojima je zabilježena vrijednosna orijentacija (17 odsto) u pozitivnom, a posebno u negativnom kontekstu (tri odsto).

Bonus video: