Kalač poručio "onom na vlasti": Ne priznajemo te i nećemo te podržati više nikada

"Bošnjaci moraju stati uz sve progresivne strane koje su se konsolidovale i pokazale da neće s onima koji su dosad ovu državu vodili, jer su sve narode i građane doveli u veoma težak i ponižavajući položaj. Zato će im reći "ne" i pružiti šansu novoj generaciji. BDZCG je u redu onih koji su iskazali da neće s DPS-om nakon ovih izbora", porucio je Kalač
168 pregleda 22 komentar(a)
BDZ, konvencija, Rožaje, Foto: Aida Skorupan
BDZ, konvencija, Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 12.10.2016. 12:36h

Lider Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori (BDZCG) Hazbija Kalač je na završnoj konvenciji te partije u Rožajama poručio da se lista "Sandžak za pomirenje" obavezala da, ne samo Bošnjake, vec sve slobodne ljude u Crnoj Gori "povede iz ambisa".

"Najvažnije je da svi građani shvate da je BDZCG preuzela veliki emanet prema sopstvenom narodu i svim građanima u Crnoj Gori. Zauzeli smo se da pomognemo narodu da izađe iz spirale zla koja sve njene narode vodi prema dnu. Jedini način da se otrgnemo je da pružimo čistu ruku, da uvažimo jedni druge, pomognemo i pomirimo međusobno. U ime svih građana poručujem onom na vlasti ne priznajemo te i nećemo te podržati više nikada", kazao je Kalač.

Ovaj narod, ubjeđen je on, osjeća da dolaze novi ljudi i generacije, da vjeruju u promjene koje će se desiti 16. oktobra.

"Bošnjaci moraju stati uz sve progresivne strane koje su se konsolidovale i pokazale da neće s onima koji su dosad ovu državu vodili, jer su sve narode i građane doveli u veoma težak i ponižavajući položaj. Zato će im reći "ne" i pružiti šansu novoj generaciji. BDZCG je u redu onih koji su iskazali da neće s DPS-om nakon ovih izbora", porucio je Kalač.

Poslanik u parlamentu Srbije, Muamer Zukorlic je istakao da je sjeme BDZCG proklijalo i raste slobodno prema pravdi i pravičnosti.

"Nikad se nisam pomirio s granicom koja je prešla Sandžakom, nametnuta je, ali je i realnost. Sjećate se kad su Bošnjaci glasali za samostalnost Crne Gore pravdajući to različitim strahovima. Oni što vladaju Crnom Gorom, a bio sam mali kad su počeli, i da su zlatni bili dosadili bi i vrijeme je da puste ove druge. Potrebno je osvježiti i prostor, zrak i politiku ove države. Što se Bošnjaka tiče, dva su programa u ponudi. Jedan prisutan proteklih godina, stranka pokušaj kopije SDA. Jedno su pričali prije izbora, jedno potpisivali s predstavnicima vlasti posebno po pitanju Sandžaka. Bošnjacima preostaje BDZ u CG kao originalna i programski i kadrovski autentična koja nije ni kopija ni prepis, već ono što apsolutna većina građana osjeća. Ono što traže nije na račun drugih", kazao je Zukorlić.

Sandžak je, istakao je on, mjesto i temelj pomirenja i kako ima bogatu prošlost tako će imati bogatiju budućnost.

"Sandžak kao prekogranična regija jedna je od najčasnijih ideja. Bošnjaci je protežiraju, ali je jednako u interesu ne samo naroda već i država na kojima se prostire ova regija. Sandžak je jedna od rijetkih teritorija koja nije upala u izazov rata, jer postoji snaga mira koju treba afirmisati kroz sve oblike. Ukoliko ne budete imali svoje predstavnike u politici vidjećete kao i dosad kad dođe sitna duša i sve to proda, kaže i pita jesmo li dosad birali sposobne i odane? Sposobne da, ali za šta?", upitao je Zukorlić.

Borac za ljudska prava Patricija Pobrić je kazala da je u građanskoj svijesti Crne Gore dala podršku BDZCG.

"Imala sam šansu da u Hazbiji Kalaču čujem vođu i covjeka, a ne političara. Vrijeme je da manjinske partije budu slobodne, a ne u sjenci jedne vlasti. Manipulacija manjinskim strankama najviše boli. Došao je kraj nepravdi, a BDZ ima sve što je potrebno bošnjačkom narodu da ga vodi naprijed", kazala je Pobrić.

Poslanicki kandidat Arben Jakupi je pozvao Bošnjake da "gdje god vide roba da spava da ga razdmaju i pojasne mu slobodu".

"Sramimo se privjesaka i nećemo to biti. Mi se ne borimo da postanemo privjesci kao što to misle isti. Mi se borimo za svoja prava i za građansku državu. Predsjednik Crne Gore će nekada biti Bošnjak ili Albanac, jer će narod Sandžaka i Crne gore u nedjelju glasati za slobodu", kazao je Jakupi.

Bonus video: