"Budva je sve više grad rampi, ograda i katanaca na svakom koraku"

Uz naglasak da Budva donosi više od pedeset procenata ukupnih prihoda od turizma, u Koalicije „Budva Mora!“ se pitaju “da li Država ozbiljno shvata svoju obavezu da se za te prihode bori i da ih izgradnjom zaobilaznica oko primorskih gradova uveća“
98 pregleda 4 komentar(a)
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.10.2016. 13:16h

“Ukupna komunalna, a posebno saobraćajna infrastruktura naše opštine ozbiljna je prepreka kvalitetu turističkih usluga, ali i ostvarivanju elementarnih ljudskih prava na sigurnost i slobodu kretanja“, saopštili su iz Koalicije „Budva Mora!“- URA, SDP, LP, čiji je nosilac mr Božena Jelušić.

Kako navode “Budva je sve više grad rampi, zatvorenih putnih i pješačkih prolaza, zatvorenih mostova i javnih garaža, grad ograda i katanaca na svakom koraku.“

“Svakome ko dođe u naš grad odmah u oči padaju svi ti znaci zabrane slobodnog kretanja i sve uži prolazi kojima se osobito u špicu sezone provlače i građani i turisti. Lako je uočiti da je saobraćajna infrastruktura grada u funkciji onih u čijim je rukama krupni kapital i koji polako preuzimaju obalu i onemogućavaju jednaku mogućnost pristupa opštim dobrima jednog mediteranskog grada. Svima nam je još uvijek svježe sjećanje na izgradnju dijela saobraćajnice od kafane Berkovići do Zavale, koja je na nekoliko mjeseci paralisala život gotovo polovine Crne Gore. Ona je koštala pet miliona eura, što je lokalna vlast uredno isticala i zahvaljivala se Vladi i resornom ministarstvu za brigu o Budvi. Međutim, lokalna vlast je redovno izbjegavala da saopšti da je u pitanju državni putni pravac, koji država treba i da finansira“, navode u Koalicije „Budva Mora!“- URA, SDP, LP.

Uz naglasak da Budva donosi više od pedeset procenata ukupnih prihoda od turizma, u Koalicije „Budva Mora!“ se pitaju “da li Država ozbiljno shvata svoju obavezu da se za te prihode bori i da ih izgradnjom zaobilaznica oko primorskih gradova uveća“.

“Napominjemo da je Vlada morala da finansira i izgradnju Glavnog bulevara, jer ni to nije lokalni već državni putni pravac. Lokalna vlast se i sama priključila ovako nemarnom odnosu prema saobraćajnoj infrastrukturi. Ako uzmemo kao konačan samo podatak nadležnih tužilačkih institucija da je Budva ostala bez više od četrdeset miliona eura, onda nam je, dragi građani, jasno koliko je to saobraćajnica, riješenih komunalnih i infrastrukturnih problema i svakom dijelu naše opštine.Zato pred oktobarske izbore Koalicija „Budva mora!“ ne govori o spisku želja već o realnim mogućnostima da se prihodi opštine iskoriste tako da saobraćaj ne bude smetnja već podsticaj turističkom privređivanju i posebno da svi građani Budve ostvare sigurna i slobodan pristup svim dijelovima opštine“, istiu u ovoj koaliciji.

Koalicija „Budva mora!“ ukazuje na niz urgentnih intervencija u okviru saobraćajne infrastrukture , kao što su izgradnja pasarela na Glavnom bulevaru, kružnog toka u Petrovcu i semafora u Bečićima,prilagođavanje režima saobraćaja na šetalištu i uvođenja zimskog režima za pristup Starom gradu.

“Stavljanje garaže u Rafailovićima u funkciju,izgradnja garaže u Petrovcu na lokaciji pijace i još jedne garaže kod glavne Pošte u Budvi,otvaranje putnih transferzala i pješačkih staza na teritoriji cijele opštine, od zaleđa ka moru. U Petrovcu, kod Kristal Rivijere i proširenje staze kod Pošte, u Svetom Stefanu hitno osloboditi javni pristup moru i put ka crkvama na ostrvu, na Zavali otvoriti javnu stazu do vrha rta, u Budvi otvoriti više pješačkih prolaza, posebno na Veljoj vodi i riječnim tokom Grđevice, koji bi omogućili da svi dijelovo grada nesmetano gravitiraju moru i obali.

Popravka i zamjena asfalta, posebno u Babinom Dolu, Lazima i Petrovcu, kao i na seoskim putnim pravcima,prilazne rampe za lica sa invaliditetom u svim javnim ustanovama u opštini i obezbjeđenje nesmetanog kretanja trotoarima na mjestima gdje je to sada onemogućeno.

"Ovo su mjere kojima nova lokalna vlast odmah može da pristupi i da neposredno pokaže da želi da grad bude otvoren za sve građane, goste i turiste.Poseban problem je obaveza nove lokalne vlasti da kod Vlade Crne Gore urgira za hitno otpočinjanje radova na zaobilaznici, jer je to u slučaju zaobilaženja budvanske školjke izvodljivo, kao i proširenju magistralnih pravaca prema Kotoru i od Kamenova do Petrovca“, ističu u koaliciji.

Kako navode Vladu svakako treba podsjetiti da Budva donosi od turizma više od drugih gradova i da je svojevrsna žila kucavica gdje se ukrštaju vodeći putni pravci.

“Za sada, unatoč deklarativnim izjavama o ravnomjernom regionalnom razvoju, imamo na jednoj strani opustjeli sjever, na jugu imamo saobraćajnice koji ne mogu da servisiraju turističku privredu na zadovoljavajući način, a prihodi od turizma su ključni za ekonomski balans države."

Koalicija „Budva mora!“ je sigurna da, ukoliko Vlada uradi ono što je njena obaveza, a lokalna vlast umjesto „ugradnje“ započne izgradnju, saobraćaj u narednoj turističkoj sezoni može biti podignut na znatno viši nivo“, zaključuju u Koaliciji „Budva mora!“

Bonus video: