Ključ: Vlast u Nikšiću nastavlja sa zapošljavanjem prije izbora

Iz Ključa ističu da je zbog nezakonitog zapošljavanja u 2012. godini pravosnažno osuđen jedan starješina u organima lokalne uprave iako je njih više desetina koji su se ogriješili o zakone ove države
79 pregleda 29 komentar(a)
nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.10.2016. 13:47h

Iz Velike koalicije Ključ optužili su lokalnu vlast u Nikšiću da nastavljaju sa praksom zapošljavanja radnika neposredno prije izbora i kao primjer navode oglas od 8.oktobra u kome Službe zaštite i spasavanja traži 19 radnika, Komunalna policija šest, a Sekretarijat za inspekcijski nadzor jednog radnika.

“Treba napomenuti da je početkom ove godine u organima lokalne uprave primljeno oko 90 službenika i namještenika tako da će broj ukupno zaposlenih radnika zajedno sa ovim novoprimljenim službenicima biti daleko iznad broja službenika i namještenika koji su 17. decembra 2015. godine kroz sporazumni raskid radnog odnosa i uz isplatu otpremnina napustili Opštinu”, nvodi se u saopštenju za javnost

Podsjetili su da se lokalna uprava shodno odluci Skupštine, kreditno zadužila u iznosu od million eura kako bi isplatila otpremnine od po 10.000 zaposlenima koji su se prijavili za sporazumni raskid radnog odnosa za ukupno, za njih 105.

Ključ u saopštenju ističe da je lokalna uprava grada pod Trebjesom i u izbornoj 2012. godini primila oko 200 radnika u organima lokalne uprave i u Javnim ustanovama čiji je osnivač Opština, kao i da je godinu ranije isto kroz sporazumni raskid radnog odnosa otišlo blizu 200 radnika i da se za te svrhe Opština takođe kreditno zadužila oko dva miliona eura.

“Postavlja se pitanje zašto institucije sistema u Crnoj Gori ne rade svoj posao, zašto se milionska sredstva poreskih obveznika svake izborne godine troše za isplate otpremnina za viškove uposlenih u organima lokalne uprave i Javnim ustanovama čiji je opština osnivač, a odmah zatim se prima indentičan ili pak veći broj radnika nego što je napustio kroz sporazumni raskid odnosa”, stoji u saopštenju.

Iz Ključa ističu da je zbog nezakonitog zapošljavanja u 2012. godini pravosnažno osuđen jedan starješina u organima lokalne uprave iako je njih više desetina koji su se ogriješili o zakone ove države.

“Iz razloga što se ova praksa zapošljavanja i isplata otpremnina vrši kontinuirano za vrijeme izbora sve ovo poprima obilježja organizovanog kriminala i to u produženom trajanju pa se samim tim očekuje da se u sankcionisanju ovih kriminalnih radnji uključi i Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore”, poručuju iz Ključa.

Odgovarajući na optužbe Ključa iz lokalne uprave tvrde da je sve urađeno po zakonu i važećim odredbama, da imaju odobrenje Agencije za sprečavanje korupcije jer se, prije svega, radi o radnim mjestima, koja su propisana sistematizacijom.

Bonus video: