Marković: Uvijek sam osuđivao svako nasilje i krivična djela kojima se ugrožava čovjek

"Crna Gora je objektivno sigurna država, i njeni građani su bezbjedni, dok subjektivna komponenta ovog pojma zavisi od profesionalnog poziva, načina života i sklonosti pojedinaca - pa je u tom smislu valjalo tumačiti moju izjavu"
18 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Filip Roganović
Duško Marković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.10.2016. 17:46h

"Uvijek sam najoštrije osuđivao svako nasilje i krivična djela kojima se ugrožava čovjek, kao najvrjednije dobro. Tako je bilo dosad, a tako ću i ubuduće činiti i kao čovjek i kao političar, saopštio je zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista Crne Gore Duško Marković.

On je odgovorio na prozivke SDP koji ga je pozvao da se izvini građanima, i Demokrata koje su ga pitale odakle mu "pravo da građane svrstava u poštene i nepoštene".

"Zlonamjerno je i bezobzirno reagovanje dvaju političkih partija - kao uglas - na stavove koje sam saopštio tokom sinoćnjeg gostovanja u emisiji Načisto. Navodi - "da nije stradao nijedan slobodan i pošten građanin", istrgnuti su iz konteksta i odnose se na aktuelno vrijeme, odnosno na sukobe kriminalnih grupa, nažalost sa smrtnim posljedicama. Samo krajnje zlonamjerna politika sklona je zloupotrebi kroz "premještanje" ove izjave u prošla vremena, i davanja istoj značenja koje joj ne pripada. Međutim, pojasniću tobože nevještim političarima iz ovih malih partija, da bezbjednost i sigurnost imaju svoju subjektivnu i objektivnu komponentu. Sljedstveno tome, Crna Gora je objektivno sigurna država, i njeni građani su bezbjedni, dok subjektivna komponenta ovog pojma zavisi od profesionalnog poziva, načina života i sklonosti pojedinaca - pa je u tom smislu valjalo tumačiti moju izjavu", saopštio je Marković.

Dodaje da su "ovi navodi usko vezani za najnovije slučajeve obračuna kriminalnih grupa, koji nailaze na osudu ukupne dobronamjerne javnosti, i krajnje je umjesno na ovakvu temu primijeniti princip dobronamjernog tumačenja".

"Nama u DPS-u, ali i političkoj i laičkoj javnosti, jasno je da se radi o očiglednoj namjeri podmetanja i podvale, režiranoj od strane političkih gubitnika koji se bore za cenzus. Ali je važnije od toga da su ove dvije stranke - Demokrate i Socijaldemokratska partija, sasvim pročitane od strane građana Crne Gore, pa ih ni zlonamjerna tumačenja, niti bilo kakva druga politička alhemija, ne mogu spasiti od izbornog fijaska koji im slijedi", zaključio je Marković.

Bonus video: