DF poslao ponudu Ključu: Formiranje Vlade uz pet principa

Jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, kazao je da su sporazum, koji uz njega potpisuju Nebojša Medojević i Milan Knežević, poslali liderima Ključa, Miodragu Lekiću, Srđanu Miliću i Žarku Rakčeviću
56 pregleda 0 komentar(a)
DF, američka ambasada, Foto: Zoran Đurić
DF, američka ambasada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.10.2016. 17:29h

Demokratski front (DF) predložio je Velikoj koaliciji Ključ formiranje Vlade odmah nakon izbora 16. oktobra, bez Demokratske partije socijalista (DPS) i Mila Đukanovića. DF je liderima koalicije Ključ poslao sporazum, kojim bi se potpisnici tog dokumenta obavezali da će formirati Vladu odmah nakon izbora 16. oktobra na osnovu pet principa. Principi su da će Vlada biti formirana bez DPS i Đukanovića, da će odluka oko učlanjenja Crne Gore u NATO biti donijeta na fer i slobodnom referendumu, kao i da niko ne može imati imunitet od suočavanja sa pravdom.

Četvrti princip je da u novoj Vladi neće učestvovati ministri iz Đukanovićevih Vlada,a peti da će izborna opoziciona lista koja osvoji najviše glasova na izborima predložiti kandidata za premijera. Jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, kazao je da su sporazum, koji uz njega potpisuju Nebojša Medojević i Milan Knežević, poslali liderima Ključa, Miodragu Lekiću, Srđanu Miliću i Žarku Rakčeviću. Mandić je pojasnio da su sporazum poslali nakon što su, poslije zahtjeva DF-a da se Ključ jasno opredijeli u odnosu na postizbornu koaliciju, sinoć na tribini Ključa dobili odgovor Milića da, ako žele da im dostave ponudu, to urade odmah i dobiće odmah odgovor, a ne 16. oktobra uveče, jer tada odgovor može biti drugačiji. „Na njihov zahtjev da odmah pošaljemo našu ponudu, DF je predložio sporazum. Koaliciji Ključ predlažemo sporazum koji treba zaključiti u roku od 24 sata, ne moraju odgovor da nam daju odmah, kako je to saopštio Milić“, kazao je on na konferenciji za novinare. Prema riječima Mandića, kolegama iz opozicije nijesu željeli da predlažu nešto što bi bio samo sastavni dio programa DF-a i ono što znači politika, nego su predložili principe na kojima treba formirati novu vladu. „Ona mora biti formirana u skladu sa demokratskim standardima. Procentualno učešće u toj vladi svaki politički subjekt će zavrijediti na osnovu broja osvohjenih mandata i procentualno učešće će odražavati tu sliku koliko ko ima podrške među građanima Crne Gore“, rekao je Mandić. On je kazao da se protiv DF-a vodila prljava kampanja, da navodno napadaju opoziciju. „Mi ne napadamo opoziciju, samo tražimo partnere, koji će na jasnim principa, bez DPS-a i njenog predsjednika da fomiraju novu vladu, koja će biti vlada diskontinuiteta“, kazao je Mandić, ocijenivši da je to jedna od najznačajnijih ponuda koju DF nudi svim potencijalnim prirodnim partnerima na izborima. Mandić je kazao da ne bi željeli da sa njima, koji su gutali suzavce, bili prebijani od bivših ministara i bili „žrtve terora Đukanovića i ministara unutrašnjih poslovima i direktora Uprave policije“ u kabinetu sjede takve osobe.

Bonus video: