Koalicija "Budva mora": U prvih 20 kandidata je čak sedam žena, a zakon predviđa pet

Nosteljka liste Koalicije „Budva mora!“- URA, SDP, LP na lokalnim izborima u Budvi Božena Jelušić je istakla da bi upozorenja CDT bila savršeno opravdana da su se kandidatkinje sa njihove izborne liste našle pri dnu liste, a ne tamo gdje postoji daleko veća mogućnost da uđu u lokalni parlament i to u jednakom omjeru kao muškarci.
6 komentar(a)
Koalicija Budva mora, Foto: Vuk Lajović
Koalicija Budva mora, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.10.2016. 12:06h

Nosteljka liste Koalicije „Budva mora!“- URA, SDP, LP na lokalnim izborima u Budvi Božena Jelušić izjavila je da je sa čuđenjem i žaljenjem pročitala saopštenje CDT da je OIK Budve proglasila da lista te koalicije nije poštovala zakonske odredbe o zastupljenosti kandidatkinja na izbornim listama na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima.

“Ovakav nalaz nas je iznenadio tim više što je Koalicija „Budva mora!“ jedan od rijetkih političkih subjekata čiji je nosilac izborne liste upravo žena. Ostavljajući po strani tu činjenicu, a imajući na umu da je još uvijek nedovoljno zanimanje žena da aktivnije uzmu učešće u političkom životu, mi smo nastojali da i na druge načine mijenjamo ovakvu praksu. Tako se među prvih deset kandidata/kinja za odbornike/ce nalaze četiri žene, a ukoliko bi se formalno slijedilo zakonsko rješenje, dovoljne bi bile samo dvije. Nadalje, među prvih dvadeset je sedam žena, a formalno pravno bi ih bilo dovoljno pet. Dakle, mi ne samo da smo imali u vidu zakonsko rješenje o zastupljenosti građanki na izbornim listama, već smo i njihovim rasporedom učinili dodatni korak ka njihovoj što većoj direktnoj zastupljenosti u opštinskom parlamentu“, navela je Jelušić.

Ona je istakla da bi upozorenja CDT bila savršeno opravdana da su se kandidatkinje sa njihove izborne liste našle pri dnu liste, a ne tamo gdje postoji daleko veća mogućnost da uđu u lokalni parlament i to u jednakom omjeru kao muškarci.

“I konačno, ukoliko bude potrebno ovom pitanju pristupiti formalistički, nije problem da kandidatkinje za odbornice na listi Koalicije „Budva mora!“ rasporedimo na drugačiji način. To, međutim, ne bi bio pokazatelj suštinskog stremljenja ka ravnopravnoj zastupljenosti žena na izbornim listama i sljedstveno tome u političkim tijelima gdje se donose odluke“, zaključila je Jelušić.

Bonus video: