Marković: Proces selekcije visokog rukovodstva u crnogorskoj javnoj upravi mora biti strožiji

„Odnos i briga države prema građanima treba da bude oslikana kroz odnos administracije prema njihovim potreba i zahtjevima, a ona treba da im pruži dobar servis“, naveo je Marković
79 pregleda 14 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.10.2016. 10:38h

Proces selekcije visokog rukovodstva u crnogorskoj javnoj upravi mora biti strožiji, a to će biti omogućeno uvođenjem modela kompetencija sa listom neophodnih vještina koje taj kadar treba da posjeduje, kazao je potpredsjednik Vlade, Duško Marković.

On je, na radnom doručku povodom uvođenja okvira kompetencija u službenički sistem, ukazao da visoki rukovodni kadar igra ključnu ulogu u kreiranju politika i odlučivanju o najsložnijim stručnim pitanjima i usmjeravanju rada zaposlenih.

„Proces selekcije tog kadra mora biti strožiji. Nije dovoljno da imaju visoku stručnu spremu ili odgovorajuće radno iskustvo“, saopštio je Marković.

Kako je kazao, u sistem se mora uvesti model kompetencija koji bi predvidio listu svih neophodnih vještina koje visoki rukovodni kadar treba da posjeduje.

Marković je rekao da je profesionalna i efikasna javna administracija temelj demokratskog društva i osnov njegovog sveobuhvatnog razvoja.

„Odnos i briga države prema građanima treba da bude oslikana kroz odnos administracije prema njihovim potreba i zahtjevima, a ona treba da im pruži dobar servis“, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, na crnogorskoj administraciji je posebna odgovornost, jer nosi teret reformi neophodnih za postizanje crnogrskih spoljnopolitičkih prioriteta – punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU) i Alijansi.

„To znači da su državni službenici ti koji će, kreiranjem politika i njihovom implementacijom, doprinijeti da vrijednosti zapadne demokratije budu naša svakodnevnica“, rekao je Marković.

On je ocijenio da je u Crnoj Gori u posljednje tri godine napravljen veliki iskorak u profesionalizaciji i depolitizaciji uprave.

Kako je kazao, uspostavljen je sistem selekcije i napredovanja u državnim organima koji se temelji na principu zasluga stečenih na osnovu znanja, truda i rada, a ne na osnovu političke ili bilo koje druge pripadnosti.

Marković smatra da su pred Crnom Gorom, bez obzira na ostvareni napredak javne administracije koji konstatuju partneri iz EU, i dalje brojni izazovi.

On je objasnio da se to, prije svega, odnosi na zapošljavanje na visokim rukovodnim pozicijama na kojima moraju dolaziti profesionalci i stručnjaci.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, naveo je da je Crna Gora lider u integracijama na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim riječima, da bi se nastavilo sa reformama na dobroj osnovi i uspostavila javna uprava koja je transparentna i okrenuta ka crnogorskim stanovnicima, neophodno je da Crna Gora preduzme neke korake u tom pravcu.

“Crnoj Gori su, kao maloj zemlji, potrebna pragmatična i inovativna rješenja da bi se reformisala javna uprava koja će moći da pruža usluge građanima, lokalnim preduzećima i inostranim investitorima”, ocijenio je Orav.

On je, govoreći o izazovima u reformi javne uprave, ukazao da nema prostora za politiku u javnoj upravi.

Orav je poručio da je drugi zadatak u toj oblasti unapređenje zasnovano na rezultatima.

“Državni službenici moraju da zarade svoje pozicije na bazi kvalifikacija i stručnosti”, naveo je Orav.

Kako je kazao, pravni okvir u ovoj oblasti dobro je uspostavljen i sada je važno izgraditi kvalitetne institucije i kritičke administrativne kapacitete.

Bonus video: