U toku izbornog procesa u svakom tužilaštvu će se organizovati dežurstva

„Na sastanku je precizirano da će se tokom izbornog procesa iz svakog državnog tužilaštva, po jedan tužilac, uputiti na rad u Specijalno državno tužilaštvo, kako bi se pravovremeno razmotrile sve eventualne prijave građana“, navedeno je u saopštenju
2 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.10.2016. 18:50h

Obaveza tužilaštva je da u toku izbornog procesa djeluje u skladu sa Ustavom i zakonima, a jedini zadatak rukovodioca državnih tužilaštava je da poštuju zakonske propise i reaguju u slučaju njihovog kršenja, poručio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

On je danas, kako je saopšteno, razgovarao sa rukovodiocima svih državnih tužilaštava u Crnoj Gori o organizaciji rada Državnog tužilaštva tokom predstojećih izbora.

Na sastanku je dogovoreno da se u svakom tužilaštvu, po ustaljenoj proceduri, organizuju dežurstva, kako bi se u slučaju eventualnih nepravilnosti pravovremeno reagovalo.

Odlukom Skupštine Crne Gore, kako je podsjeća, za krivična djela iz oblasti izbornog prava nadležno je Specijalno državno tužilaštvo, ali će građani, saopšteno je, sva eventualna kršenja propisa moći da prijave tužilaštvu u svom gradu.

„Na sastanku je precizirano da će se tokom izbornog procesa iz svakog državnog tužilaštva, po jedan tužilac, uputiti na rad u Specijalno državno tužilaštvo, kako bi se pravovremeno razmotrile sve eventualne prijave građana“, navedeno je u saopštenju.

Stanković je, kako je saopšteno, podsjetio rukovodioce tužilaštava da je njihov jedini zadatak da poštuju zakonske propise i da reaguju u slučaju njihovog kršenja.

„Obaveza Državnog tužilaštva je da svakodnevno djeluje isključivo u skladu sa Ustavom i zakonom, kako prije, tako tokom i poslije izbornog dana, poručio je Vrhovni državni tužilac“, saopšteno je iz tužlaštva.

Sastanak sa rukovodiocima tužilaštava bio je prilika i da se razgovara o problemima u radu sa kojima se tužioci susrijeću.

Vrhovni državni tužilac je, kako je saopšteno, iskoristio je priliku da rukovodiocima još jednom skrene pažnju na značaj proaktivnog odnosa tužilaca.

„Pomak u tom dijelu je evidentan, ali nije dovoljan“, saopštio je Stanković.

Bonus video: