Marković: Organi za sprovođenje zakona djeluju nezavisno od politike

„Marković je istakao da postoje svi uslovi za njihovo nesmetano održavanje, kao i da različitim kontrolama kroz rad Vlade izbornog povjerenja nijesu utvrđene zloupotrebe državnih sredstava koje bi mogle dovesti u pitanje legitimnost izbora“, navodi se u saopštenju
74 pregleda 10 komentar(a)
Duško Marković, Hojt Brajan ji, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Hojt Brajan ji, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.10.2016. 15:47h

Članstvo Crne Gore u Alijansi ojačaće savez i njegovu snagu da zaštiti države članice, ocijenio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, Hojt Brajan Ji.

On je, tokom sastanka sa sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Duškom Markovićem, ocijenio da je integracija Crne Gore u NATO njen najvažniji korak od obnove nezavisnosti do danas.

„To je i obostrani interes jer se time jača Alijansa i njena snaga da zaštiti svoje države članice“, dodao je Ji, saopšteno je iz kabineta Markovića.

Pomoćnik američkog državnog sekretara je pohvalio brojne pozitivne reforme koje je Crna Gora sprovela na putu evroatlantskih integracija i dodao da se mora nastaviti sa daljim jačanjem vladavine prava.

„Zajednički je konstatovano da samo snažne institucije za sprovođenje zakona, uz principe transparentnosti i konkurentnosti, mogu pružiti osnovu za privlačenje stranih investicija i time jačanje ekonomije i njenu konkurentnost“, kaže se u saopštenju.

Marković je, dodaje se, istakao da organi za sprovođenje zakona daju rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a uz ocijenu da djeluju profesionalno i nezavisno od politike, naveo je da očekuje da će u narednom periodu bilans rezultata biti snažniji i veći.

„Ji je pohvalio Vladu i potpredsjednika Markovića zbog podrške Specijalnom državnom tužilaštvu i kreiranju zakonodavnog i institucionalnog ambijenta koji im je omogućio nesmetan rad“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je jako važno da predstojeći parlamentarni izbori budu sprovedeni na fer i demokratski način.

„Marković je istakao da postoje svi uslovi za njihovo nesmetano održavanje, kao i da različitim kontrolama kroz rad Vlade izbornog povjerenja nijesu utvrđene zloupotrebe državnih sredstava koje bi mogle dovesti u pitanje legitimnost izbora“, dodaje se u saopštenju.

Zajednički je konstatovano da se mora snažiti demokratija jer samo snažna država može da odoli svim pritiscima i uticajima i da sama gradi i jača svoje demokratske kapacitete.

Bonus video: