Đukanoviću pomažu i osumnjičeni za aferu Telekom

Obradović i Ivanović se sumnjiče da su od privatizacije Telekoma uzeli 2.300.000 eura
144 pregleda 43 komentar(a)
Oleg Obradović, Miodrag Ivanović, Foto: Savo Prelević
Oleg Obradović, Miodrag Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.10.2016. 05:29h

DPS je do sada za izbornu kampanju od dobrovoljnih priloga dobio više od 650.000 eura. Među onima koji su partiju Mila Đukanovića pomogli su i bivši i sadašnji ministri, poslanici i gradonačelnici, kontroverzni biznismeni poput Olega Obradovića, ali i učesnici incidenta sa Demokratskim frontom.

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i kampanja, fizičko lice partiji smije donirati najviše 2.000 eura.

Upravo toliko je vladajućoj partiji dao bivši čelnik Telekoma Oleg Obradović. Obradović se sa Miodragom Ivanovićem sumnjiči da su nezakonito pribavili sebi i drugima 2.300.000 eura tokom privatizacije te nekad državne kompanije.

Oni su pred specijalnim tužiocem negirali krivicu. Među onima koji su istog dana kad i Obradović donirali 2.000 je i ime Miodraga Ivanovića.

Obradović je krajem maja prošle godine ranjen, a tužilaštvo i policija još nijesu uspjeli da otkriju ko je pokušao da ga ubije ili upozori.

Prema dokumentima iz njujorškog suda, američka Komisija za hartije od vrijednosti tvrdi da je advokatica Ana Đukanović primila mito u ime brata Mila Đukanovića nakon privatizacije Telekoma 2005. Đukanovići su to negirali.

Tri navodna učesnika incidenta sa predstavnicima DF-a na Karabuškom polju Muzafer Sijarić, Dževad Zejnilović i Mersudin Hadžalić takođe su pomogla DPS. Prva dvojica sa po 1.000, a šef DPS-a za Karabuško polje sa 850 eura.

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević kazao je da su ih aktivisti DPS-a napali prilikom posjete jednoj porodici, dok su iz vladajuće partije odgovorili da su aktivisti DF-a provocirali mještane, ali da nije bilo fizičkog nasilja.

Nakon što su DPS pomogli premijer Đukanović sa 1.300 i potpredsjednik Duško Marković sa 1.500, to je uradio još jedan član Vlade - ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović sa 1.200 eura.

Pedeset eura više od ministra dao je bivši ministar turizma Predrag Nenezić.

Predsjednici Opštine Nikšić Veselin Grbović, Žabljaka Veselin Vukićević i Šavnika Mijomir Vujačić pomogli su sa po 500, Bijeloga Polja Aleksandar Žurić i Danilovgrada Branislav Đuranović sa po 1.000, a Mojkovca Dejan Medojević sa 300 eura.

Poslanici su davali između 900 i 1.500 eura. Husinija Šabović je, međutim, to uradio iz dva puta. Prvo je uplatio 1.000, a nepune dvije nedjelje kasnije još 900.

Šef DPS-a Ulcinj Loro Nrekić je pomogao stranku sa 2.000 eura, a isto toliko i direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović.

Po 2.000 su dali i šef OIK Bar Dragan Simović, Nikica Pižurica, Nenad Pejović, Nebojša Kovačević, Momčilo Anđušić, Mladen Grujičić, Mirsad Kurgoš, Đeko Pepeljak, Vjekoslav Martinović, Verica Martinović, Smail Hodžić, Kemal Martinović, Zlatko Bulić i dr.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić dao je 1.600. Po imovinskom kartonu on prima malo više od 900 eura mjesečno. Kavarić je od izrade slika prijavio 10.000 eura zarade.

Poslije DPS, najviše dobio BS, a najmanje Pozitivna Crna Gora

Dok su u DPS-u dobili više od 650.000, četiri partije, čije su informacije o donacijama dostupne, prikupile su zajedno 8.860 eura.

Najviše od njih Bošnjačka stranka. Šef BS i potpredsjednik Vlade Rafet Husović dao je 2.000 eura, koliko i direktor Monteputa Osman Nurković.

Kandidat za poslanika Admir Adrović je priložio 500 eura manje.

Demokrate su dobile 1.660 eura. Donacije su uputili kandidati za poslanike i članovi Predsjedništva Zdenka Popović, Mijomir Pejović, Vladimir Vujović i Krapović Dragan, članovi Glavnog odbora Ljiljana Mujović, Mitar Vuković i Igor Đurašević i Danilo Jovanović.

SDP-u je pomogao šef Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić sa 200, a sa 1.000 kandidat za poslanika Damir Kalamperović.

Pozitivna je prijavila 500 eura, koje je uputila Milena Pavićević.

Bonus video: