Džabe se diče procentima pred izbore

“Političke partije objavljuju rezultate istraživanja, prije svega, da bi svom biračkom tijelu pokazali svoju snagu, svoje birače učvrstili u svoje stavove, a ne što ti rezultati mogu da im donesu neku veliku korist od ukupne biračke javnosti,” rečeno je “Vijestima” iz Damara
57 pregleda 28 komentar(a)
glasačka kutija, Foto: Shutterstock.com
glasačka kutija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.10.2016. 06:56h

Koliko se god hvalile procentima podrške, političkim partijama i koalicijama to i neće donijeti nove birače uoči parlamentarnih izbora 16. oktobra, saglasne su agencije za istraživanja javnog mnjenja.

Iz agencije Damar su kazali da su mnoga naučna istraživanja pokazala da objavljivanje rezultata istraživanja javnog mnjenja uoči izbora “minimalno, moglo bi se reći beznačajno” utiče na odluku birača. Iz Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) poručuju da oni ne mogu presudno da utiču na izbore.

“Političke partije objavljuju rezultate istraživanja, prije svega, da bi svom biračkom tijelu pokazali svoju snagu, svoje birače učvrstili u svoje stavove, a ne što ti rezultati mogu da im donesu neku veliku korist od ukupne biračke javnosti,” rečeno je “Vijestima” iz Damara.

Sa stavom agencija slaže se i kandidat za poslanika Demokratskog fronta Slaven Radunović.

“Ko misli da će anketom preusmjeriti građanina, potcjenjuje ga”, kazao je juče za “Vijesti”.

Međutim, naglasio je da treba napraviti razliku između relevantnih nestranačkih istraživanja i stranačkih projekcija čiji su rezultati “na nivou fantazija”. Ovi drugi se, kako je rakao, najčešće pojavljuju usljed nedostatka političkog samopouzdanja i zabrinutosti za sopstveni rezultat.

Iz Damara, agencije koja se bavi istraživanjima od kraja 1993. godine, zato ističu da učesnici izbora moraju jasno saopštiti ko je realizovao istraživanja na koja se pozivaju u kampanji.

“Najveći problem predstavlja pojava da se objavljuju rezultati istraživanja, a da se ne navodi ko je realizovao to istraživanje, veličina uzorka, vrijeme anketiranja i ostali podaci koji su neophodni da ukupna javnost može procijeniti validnost tih objavljenih rezultata istraživanja”, saopšteno je “Vijestima”.

Insistiraju da se, ukoliko nema ovih podataka, onda može govoriti o zloupotrebi medija, bilo da je ona posljedica ponašanja političkih partija ili samih medija.

Izvršni direktor CEDEM-a Nenad Koprivica pojasnio je da većina učesnika izbora radi istraživanja za sopstvene potrebe do samog kraja predizbornog perioda. “Rezultate čuvaju za sebe ili ih samo djelimično objave onako kako im odgovara, bez navođenja izvora, metodologije i ostalih neophodnih detalja, što ostavlja sumnju u kredibilnost saopstenih rezultata”, kazao je za “Vijesti”.

CEDEM je, na primjer, ove godine odustao od predizbornog istraživanja javnog mnjenja zbog zakonske izmjene koja onemogućava da se dvije nedjelje prije izbora objave rezultati istraživanja. Do 2006. godine taj rok je iznosio sedam, potom deset, a odlukom poslanika je povećan na 15 dana.

“Parlamentarne političke partije, zbog sebičnih interesa, spriječile da se javnost obavijesti o rejtingu učesnika izbora putem kredibilnih i profesionalnih istraživanja javnog mnjenja”, smatra Koprivica. Međutim, pomenuta odredba Zakona o izboru odbornika i poslanika ne odnosi se na društvene mreže, koje se sve više koriste u kampanji.

Na pitanje “Vijesti” da li se zloupotrebljavaju za “guranje” rezultata, iz Damara su kazali da je to dio političkog marketinga uoči izbora, ali da je upitno koliki su efekti njihovog objavljivanja.

Koprivica iz CEDEM-a kazao je da je ova zakonska zabrana pogrešna i besmislena pošto se ne može do kraja implementirati, jer se promijenilo značenje odrednice mediji.

“Stoga je pitanje same izborne ćutnje interesantno, jer svako može imati blog koji nigdje ne mora biti registrovan kao medij”, kazao je on.

DF: “Promašiće kao CEDEM” “Ključ”: Trenutni odnos snaga

Radunović je na ličnom primjeru ukazao da istraživanja javnog mnjenja mogu da omanu.

Kandidat DF-a kazao je da je uoči parlamentarnih izbora 2012. CEDEM uradio istraživanje i promašio rezultat DF-a za “čitavih sedam procenata”.

“To je po naučnim parametrima na nivou skandala”, kazao je poslanik.

Iz CEDEM-a su pojasnili da je razlika bila nepunih pet procenata, te da su svakako rekli da će “dobiti podršku između minimum 16,1 i maksimum 20,9 odsto, tako da je sve u granicama standardne statističke greške od +/-3 odsto”. Radunović smatra da su pogrešni i rezultati istraživanja Velike koalicije “Ključ”, koji DF-u sada daju 14,3 odsto podrške.

“Svima koji imaju takve i slične procjene u pogledu rezultata DF-a, obećavamo da će promašiti mnogo više nego što je promašila pomenuta agencija 2012”, kazao je on.

Iz “Ključa” su rekli da su ih da iznesu rezultate istraživanja navela druga istraživanja, koja smatraju netačnim.

“Upravo zato što smatramo da lažna istraživanja koja se plasiraju da bi se minimizirali nečiji procenti, a nečiji povećali mogu da utiču na svijest građana, smo se i odlučili da plasiramo trenutni odnos snaga”, saopšteno je “Vijestima”.

Pojasnili su da je istraživanje rađeno isključivo za potrebe ”Ključa” i da nikakve podatke osim već saopštenih neće iznositi u javnost.

Po njima, DPS je na istorijiskom minimumu u posljednjih 10 godina (37 odsto), koalicija ima preko 22 odsto podrške a opozcija zajedno 10 procenata više od DPS-a.

Lider DPS-a Milo Đukanović je kazao da uživa podršku 40-44 odsto, i da će svakog birača “Ključa” nositi ako dobije više od 15 odsto glasova na izborima.

Bonus video: