Marković: Ministarstvo vanjskih poslova Srbije nije se još oglasilo povodom Branke Milić

"Bićemo strpljivi i čekaćemo reakciju zvanične Srbije i u zavisnosti od te rakcije postupićemo u skladu sa našim interesima i zakonodavstvom“, kazao je Marković novinarima u Danilovgradu
73 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije nije se još oglasilo povodom boravka Branke Milić, optužene u slučaju pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, u Ambasadi te države u Podgorici, saopštio je crnogorski premijer Duško Marković.

On je podsjetio da je početkom decembra poslata diplomatska nota, a kasnije i urgencija povodom tog slučaja.

Marković je kazao da nijesu dobili odgovor Ministarstva vanjskih poslava Srbije, već da je samo bilo razgovora na marginama međunarodnih susreta dva šefa diplomatija.

„Nije napravljen neki napredak. Bićemo strpljivi i čekaćemo reakciju zvanične Srbije i u zavisnosti od te rakcije postupićemo u skladu sa našim interesima i zakonodavstvom“, kazao je Marković novinarima u Danilovgradu.

Komentarišući reorganizaciju javne uprave, sa akcentom na izdvajanje Uprave policije, Marković je kazao da su on i Vlada dužni da sprovode strateška dokumenta koja su usvojena.

On je rekao da je Strategijom reforme javne uprave utvrđena politika optimizacije i racionalizacije javne uprava koja uključuje smanjenje adminstracije i njihovu bolju organizaciju.

„U okviru toga Uprava policije postaje samostalan organ sa značajno jakim funkcionalnim i nadzornim vezama sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Ona sada nije Uredbom obuhvaćena na način na koji govoirm jer je status Uprave definisan Zakonom o untrašnjim poslovima“, naveo je Marković.

Kako je dodao, Skupštini su proslijeđene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima.

„Kada se Zakon u tom dijelu izmijeni, u Uredbi ćemo Upravu policije smjestiti kao samostalni organ uprave“, rekao je Marković.

On je objasnio da je Strategija reforme javne uprave usvojena 2016. godine, a da je sada implementiraju u skladu sa obavezam u okviru pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom.

„Ovdje nema nikave skrivene agende nego se radi po starteškim dokumentima koji su javni“, istakao je premijer.

Bonus video: