Mijović: DPS bira prijateljske građevinske firme da budu "sigurni" podizvođači

"Saglasno svom čvrstom neoliberalno-ortačkom uvjerenju da profite treba privatizovati, a gubitke socijalizovati, oni ne nude da ulažu sopstvena sredstva u ovaj navodno visoko-profitabilni projekat"
70 pregleda 4 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.09.2016. 11:01h

Ljudi premijera Mila Đukanovića su potpisali ugovor, ali će on, njegov brat, kumovi i bliski prijatelji izgubiti vlast 16. oktobra, pa se neće ni pitati ko će i kako razvijati Rudnik uglja i graditi Drugi blok termoelektrane u Pljevljima, saopštio je danas Dejan Mijović, bivši član Borda EPCG po Leks specialisu.

"Da se oni pitaju to bi radila država, kao što je sve ove godine preuzimala njihove poreske dugove i davala garancije za njihove propale investicione poduhvate. Saglasno svom čvrstom neoliberalno-ortačkom uvjerenju da profite treba privatizovati, a gubitke socijalizovati, oni ne nude da ulažu sopstvena sredstva u ovaj navodno visoko-profitabilni projekat. Radije biraju da njihove prijateljske građevinske firme budu "sigurni" podizvođači posla koji finansira državna EPCG", istakao je Mijović.

On je rekao da je indikativno da i pored više javnih prozivki, premijer, njegovi ministri i predstavnici u EPCG još nisu napravili računicu niti objasnili javnosti zašto su se opredijelili da grade običnu, jeftiniju termolektranu koja ispušta štetne gasove i plaća više penale, umjesto napredne koja ih zadržava i plaća niže penale pa je stoga možda isplativija.

"Nisu odgovorili zašto nisu konsultovali građane Pljevalja da li bi umjesto ponuđene radije htjeli termolektranu koja mnogo bolje štiti njihovo zdravlje i životnu sredinu. Premijer i njegovi saradnici su se opredijelili za jeftiniju termoelektranu, očigledno smatrajući da bi ona bila profitabilnija za EPCG i da narasle penale za emisiju štetnih gasova mogu prevaliti na građane kroz više cijene struje. Onim što je najvažnije, zdravstvenim troškovima građana Pljevalja, po sopstvenom priznanju, nisu se ni bavili. Ovakvo poslovno rezonovanje je logično ako se zna da je premijer dozvolio italijanskom partneru A2A da proda svojih 41,7 odsto akcija u EPCG bilo kome, i da bi njegovi najbliži srodnici, kumovi i prijatelji mogli steći vlasničku kontrolu nad našim najvećim preduzećem ukoliko ponovo uspiju da na prevaran način zadrže vlast. Kao što se takođe zna da EPCG već ima oko 250 miliona eura oročenih u bankama, uz odlične izglede da će ta sredstva dodatno narasti, ali i otići u nepovrat ako dođe u ruke takvih vlasnika", objasnio je Mijović.

Bonus video: