"AKTIVNO ĆEMO DOPRINOSITI GLOBALNOJ BEZBJEDNOSNOJ SCENI"

Pejanović-Đurišić: Članstvo u NATO ulaznica za mirnu i prosperitetnu crnogorsku budućnost

Pejanović-Đurišić je naglasila da je Crna Gora svjesna da pridruživanje savezu zemalja koje su sinonim najboljih vrijednosti savremene civilizacije ne znači kraj reformskih procesa za Crnu Goru
14 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 29.09.2016. 12:30h

Članstvo u NATO Alijansi biće ulaznica za mirnu i prosperitetnu crnogorsku budućnost, kazala je ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić, poručujući da će Crna Gora aktivno doprinositi globalnoj bezbjednosnoj sceni, učešćem u mirovnim misijama i operacijama.

Pejanović-Đurišić je, tokom posjete Estoniji, učestvovala na Godišnjoj baltičkoj konferenciji o odbrani na temu „Most nad uzburkanim vodama: Budućnost Evroatlantske alijanse“.

Pejanović je istakla da je Crna Gora i prije obnove nezavisnosti imala jasnu viziju svoje budućnosti.

"A to je da, pored dobrih odnosa sa susjednim državama, bude pouzdan međunarodni partner i dio evropske i evroatlantske porodice“, kazala je Pejanović-Đurišić.

Ona je, kako je saopšteno, istakla da je prethodna decenija bila posvećena reformskim procesima i da je kruna dugogodišnjih zalaganja upravo poziv za članstvo u NATO, intenzivni proces ratifikacije pristupnog Protokola, kao i dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i uspješan tok pristupnih pregovora.

Pejanović-Đurišić je naglasila da je Crna Gora svjesna da pridruživanje savezu zemalja koje su sinonim najboljih vrijednosti savremene civilizacije ne znači kraj reformskih procesa za Crnu Goru.

„Uz dalji rad na usavršavanju postignutog, Crna Gora će i u narednom periodu aktivno doprinositi globalnoj bezbjednosnoj sceni, učešćem u mirovnim misijama i operacijama. Ministar je istakla da pojedinačna rješenja zemalja nijesu pravi odgovor na savremene bezbjednosne prijetnje koje ugrožavaju vrijednosti demokratskih društava“, kaže se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić je kazala da su izazovi današnjice izuzetno složeni i nepredvidivi i da je Evropa izložena opasnostima koje naviru i sa juga i sa istoka, posebno imajući u vidu krizu u Ukrajini, konflikte u Siriji, migrantsku krizu i terorističke napade koji stvaraju plodno tlo za prodor radikalizma i ekstremizma.

„Ministar je podijelila stav da Alijansa treba da usmjeri djelovanje na izazove van svojih teritorijalnih granica i da se bori s njima u koordinaciji sa drugim akterima međunarodne zajednice, kako bi sačuvala bezbjednost naših naroda i vrijednosti civilizacijskih društava“, navode iz Ministarstva.

Pejanović-Đurišić je istakla da je članstvo Crne Gore u Alijansi od strateškog značaja ne samo za Crnu Goru, već i za region Zapadnog Balkana i Evropu u cjelini. „Pri čemu je nesporno da je NATO politika otvorenih vrata dodatan impuls u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti u regionu i značajan podsticaj reformskim i integracionim procesima u okruženju“.

„Ministar je naglasila da je Crna Gora spremna da preuzme svoj dio odgovornosti u pogledu kolektivne sigurnosti i bezbjednosti, i da će nastaviti da bude uspiješna evropska priča i faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić je, kako je rekla, uvjerena da će članstvo u NATO biti ulaznica za mirnu i prosperitetnu crnogorsku budućnost, koja će dodatno podstaci i proces evropskih integracija naše zemlje.

Pejanović-Đurišić je imala i odvojeni sastanak sa predsjedavajućim Nacionalnog odbora za odbranu Parlamenta Estonije, Markom Mihkelsonom.

„On je istakao da Estonija snažno podržava Crnu Goru u pridruživanju Alijansi i da je procedura usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO u završnoj fazi, sa upravo danas okončanim prvim krugom parlamentarne rasprave, čime su se stekli uslovi za realno očekivanje da se glasanje o dokumentu realizuje sredinom oktobra“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Preporučujemo za Vas