Odbor ne bi raspravu o smjeni Stijepovića

Pet članova Odbora za statut i propise iz DPS-a predložilo da Skupština danas ne raspravlja o razrješenju gradonačelnika
20 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.09.2016. 06:48h

Članovi Odbora za statut i propise predložili su Skupštini Glavnog grada da na današnjoj sjednici odbije predlog opozicije za razrješenje gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Miga Stijepovića.

Protiv predloga je glasalo pet odbornika DPS-a, a sjednici nije prisustvovao nijedan član odbora iz redova opozicije. Zahtjev za rezrješenje Stijepovića su, pored Demokrata, potpisali i odbornici DF-a, Demosa, SNP-a, SDP-a i nezavisni odbornik Luka Rakčević.

Predsjednik kluba odbornika Demokrata Vladimir Čađenović je kazao da su se opredijelili za tri razloga za razrješenje gradonačelnika, iako ih ima mnogo više.

“Lično smatram da je njemu prestao mandat onog momenta kada je glavni administrator odbio žalbu Uprave za inspekcijske poslove kojim nije oduzeta građevinska dozvola za gradnju onog monstruma ...nasred glavnog grada”, kazao je Čađenović.

On je istakao da nije tačno da Stijepović nije odgovoran za omogućavanje izgradnje zgrade “Normal tursa” kod hotela “Podgorica”.

“Sjetite se sjednice 30. i 31. jula, kada je na njegov predlog Skupština Grada, uz naše oštro protivljenje, donijela odluku o dokompletiranju one urbanističke parcele. Tada su stvorene pretpostavke da se onaj objekat gradi uz hotel “Podgorica”...”, istakao je on.

Čađenović je kazao da su, po nalogu gradonačelnika, resorni Sekretarijat i glavni administrator Grada odbili žalbu Uprave.

“U pitanju je strah ili korupcija...Taj nalaz nije pisala opozicija, već nadležni državni organ”, kazao je on.

Glavni administrator Goran Petrović je pitao Čađenovića da li to može da argumentuje činjenicama i zatražio objašnjenje da li se “strah i korupcija” odnose na njega. Čađenović je odgovorio da će na sjednici Skupštine dati konkretne razloge zašto je to Stijepović naložio.

“Iz vašeg odgovora, razumio sam da nemate argumente kojima biste potkrijepili tvrdnju da je glavnom administratoru naloženo da odbije žalbu. Mogu vam dati sudske presude u kojima je Upravni sud odlučio po tužbama Uprave za isnpekcijske poslove, gdje su odbijeni predlozi inspektora za urbanizam”, kazao je Petrović.

Pred tim sudom se, kako je kazao, vodi postupak po tužbi Uprave, te će sačekati da li će sud biti “dosljedan sa ranije utvrđenom praksom”.

Treći razlog za pokretanje smjene gradonačelnika je neusklađivanje Statuta Glavnog grada sa Zakonom o Glavnom gradu.

Čađenović: DPS koristi prostorije mjesnih zajednica

Kao drugi razlog za Stijepovićevo razrješenje, Čađenović je naveo direktnu opstrukciju gradonačelnika i predstavnika vlasti pri realizaciji odluke o mjesnim zajednicama. DPS-u je, kako je naveo, od 21. juna omogućeno da svakim radnim danom od 18 časova koristi prostorije svih MZ u gradu i opštinama u sastavu grada, mimo Pravilnika o korišćenju tih prostorija.

“Dobili ste od 21. juna, jer želite da demonstrirate moć...da odatle vršite zloupotrebe dokazane iz afere “Snimak”, kazao je Čađenović. Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Mišela Manojlović je odgovorila da je sve neopravdano dobilo dimenzije koje nijesu tačne, jer su samo radili ono za šta su nadležni. DPS je, kako je kazala, u jednom ili dva slučaja, dva puta nedjeljno, koristio prostor neke MZ. “Na radi se o svim prostorijama MZ, nego je tim Pravilnikom propisano 19 gradskih MZ koje ispunjavaju uslove, jer nemaju sve MZ svoje prostore”, kazala je Manojlović.

Čađenović je kazao da DPS svako veče na Koniku koristi prostorije stare pošte, koje su u vlasništvu Glavnog grada.

Bonus video: