Tužioci dežuraju tokom izbornog dana

Tokom Građanskog sata saopšteno je i da je zakonom zabranjena kupovina i prodaja glasova (kazna zatvora do tri godine), da su zabranjene prijetnje biračima i ucjene (kazna zatvora do tri godine), da je zabranjeno ometanje glasanja (kazna zatvora do tri godine)
11 komentar(a)
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.09.2016. 17:21h

Tužioci u svim tužilaštvima biće dežurni tokom izbornog dana i svaki građanin koji sumnja da se dogodila neka izborna zloupotreba, može doći u tužilaštvo u svom gradu i to prijaviti, poručio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Stanković je, u okviru kampanje „Glasaj slobodno“ u Info centru Centra za demokratsku tranziciju (CDT), govorio o krivičnim djelima vezanim za izbore.

On je poručio da građani, ako imaju sumnju da je učinjeno krivično djelo vezano za izbore, krivičnu prijavu mogu podnijeti usmeno u tužilaštvu ili elektronskim putem, a ta prijava će biti proslijeđena Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

„Nastojaćemo odmah da reagujemo, u najbržem mogućem roku, primjenjivaćemo i proaktivan odnos i preduzećemo hitne radnje ako budemo imali neke informacije“, kazao je on.

Stanković je poručio da će tužilaštvo građanima pružiti punu zaštitu i prije, i u toku i nakon izbora, kako bi se utvrdila odgovornost onih koji krše zakon.

„Najbolja zaštita građana će biti to što će tužilaštvo primjenjivati zakon “, rekao je on.

Izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica, podsjetio je da je nedavno izmijenjen Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu, kojim je Specijalnom tužilaštvu data nadležnost za gonjenje učinilaca krivičnih dijela protiv izbornih prava.

Koprivica je kazao da je razlog za donošenje takve odluke je dogovor vlasti i opozicije u okviru parlamentarnog dijaloga, do kojeg se došlo zbog „stepena opasnosti krivičnih djela povrede izbornih prava, prije svega u aktuelnom političkom ambijentu“.

„Politički ambijent je takav da postoji dosta sumnji u različite izborne zloupotrebe, pritiske i ucjene, od kojih su neke kvalifikovane i kao krivična djela“, rekao je on.

Tokom Građanskog sata saopšteno je i da je zakonom zabranjena kupovina i prodaja glasova (kazna zatvora do tri godine), da su zabranjene prijetnje biračima i ucjene (kazna zatvora do tri godine), da je zabranjeno ometanje glasanja (kazna zatvora do tri godine).

Saopšteno je i da je zabranjeno uništavanje glasačkog materijala (kazna zatvora do godinu), kao i glasanje u tuđe ime i glasanje na više biračkih mjesta (kazna zatvora do godinu).

Stanković je kazao i da je zbog zloupotreba prava glasanja i povrede slobode prilikom glasanja podnijeto pet krivičnih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu.

Na pitanje novinara da li ta institucija prati tok novca u predizbornoj kampanji, Stanković je kazao da prate sve događaje.

„Nekad postupamo na osnovu prijava, samoinicijativo, na osnovu članaka iz medija. Tako postupamo u svim slučajevima, postupaće i dalje, bez obzira da li je riječ o strankama koje su u vlasti ili u opoziciji, adekvatno postupiti u svim situacijama gdje postoji sumnja da je učinjeno krivično djelo“, dodao je on.

Stanković je poručio da će Tužilaštvo, bez obzira da li je u pitanju vlast ili opozicija, postupati u skladu sa zakonom.

„Zakon ne poznaje vlast i opoziciju već samo obaveze i učinioce krivičnog djela“, poručio je Stanković.

Bonus video: