Dančila: Crna Gora može da računa na podršku kako bi njena dostignuća bila vidljivija

Kako je saopšteno iz Skupštine, Dančila je istakla da posjeta Brajovića Rumuniji doprinosi daljem jačanju bilateralniih odnosa dvije države
118 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Brajović i Viorika Dančila, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović i Viorika Dančila, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 12.12.2018. 18:10h

Zapadni Balkan biće jedan od prioriteta rumunskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, a Crna Gora može da računa na podršku kako bi njena dostignuća bila vidljivija, poručila je premijerka Rumunije Viorika Dančila tokom sastanka sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Ivanom Brajovićem.

Brajović je sastancima sa Dančilom i ministrom vanjskih poslova Teodorom Maleškanuom završio dvodnevnu posjetu Rumuniji.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Dančila je istakla da posjeta Brajovića Rumuniji doprinosi daljem jačanju bilateralniih odnosa dvije države.

„A stavovi koje smo razmijenili će takođe biti korisni na evropskom putu Crne Gore tokom predsjedavanja Rumunije Savjetom EU“, kazala je Dančila.

Ona je naglasila da će Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta rumunskog predsjedavanja Savjetom EU, „a Crna Gora može da računa na podršku, kako bi njena dosadašnja dostignuća bila što vidljivija“.

Brajović je zahvalio na kontinuitetu poruka i podrške Rumunije i Dančile nakon njene posjete Crnoj Gori u julu, između ostalog i jasnog poštovanja principa individualnih dostignuća zemalja kandidata.

Navodi se da su slične poruke priznanja učinka Crne Gore na evropskom putu čule i na sastanku sa Maleškanuom.

„On je istakao značaj parlamentarnih aktivnosti na intenziviranju bilateralnih odnosa, a čestitao je Crnoj Gori na uspješno sprovedenim izborima i postizbornim parlamentarnim dostignućima“, kaže se u saopštenju.

Brajović je, rezimirajući svoju posjetu Rumuniji, istakao da su ispunjeni ciljevi boravka u državi koja za manje od mjesec preuzima predsjedavanje Savjetom EU.

„Uvjeren sam da će Rumunija biti iskreni zastupnik interesa Crne Gore u Briselu, jer dobro razumije prilike i važnost evropskog puta naše zemlje i Zapadnog Balkana“, kazao je Brajović.

On je rekao da su svi njegovi sagovornici nedvosmisleno akcentovali poštovanje principa regate, kao i želje da Crnoj Gori pruže podršku vezano za dinamiku čitavog procesa.

„Konačno, ekonomska saradnja u brojnim oblastima, među kojima su energetika, prosvjeta i kultura, kao i dalji porast broja turista, predstavljaju najviši interes naših država i građana", zaključio je Brajović.

Bonus video: