Samoopredjeljenje predložilo pet tačaka za rješenje granice sa Crnom Gorom

Kosovska opozicija, među kojima i Samoopredjeljenje, smatraju da je sporazumom Crna Gora oštetila Kosovo za 8.200 hektara zemlje
55 pregleda 8 komentar(a)
Poslanici, Samoopredjeljenje (Novine)
Poslanici, Samoopredjeljenje (Novine)
Ažurirano: 27.09.2016. 19:32h

Pokret Samoopredjeljenje predstavio je ranije danas pet tačaka koje bi trebalo da riješe pitanje demarkacije sa Crnom Gorom i omoguće “izlazak iz ćorsokaka” u kojem se nalaze institucije Kosova, među kojima je ponovno razmatranje sporazuma sa Crnom Gorom, kazao je njegov lider Visar Imeri.

Kosovska opozicija, među kojima i Samoopredjeljenje, smatraju da je sporazumom Crna Gora oštetila Kosovo za 8.200 hektara zemlje.

Imeri je na konferenciji za novinare rekao da prvo treba ponovo razmotriti sporazum sa Crnom Gorom i zatražio da Skupština Kosova formira komisiju u kojoj bi se predstavnici svih stranaka bavili pravnim modalitetima ponovnog razmatranja sporazuma.

Drugi korak bi bio formiranje komisije koja bi istražila sporazum od 26. avgusta 2015. i proces kako je do sporazuma došlo.

Samoopredjeljenje je zatražilo i da se premijer Kosova Isa Mustafa službeno obaveže pred Evropskom unijom da će obaviti pravičnu demarkaciju sa Crnom Gorom ali i da eventualni izostanak ratifikacije tog sporazuma ne sme biti smijetnja procesu vizne liberalizacije.

Posljednji predlog se odnosi na održavanje međunarodne konferencije o demarkaciji u Prištini na kojoj bi učestvovali domaći o međunarodni stručnjaci iz te oblasti.

Bonus video: