Radulović: Budva se suočava sa brojim problemima

rema njegovim riječima većina trotoara i gradskih ulica se nalazi u jako lošem stanju a to je u većini slućajeva uzrokovano nekontrolisanim iskopima na izgradnji podzemnih instalacija za nove objekte i nebrigom opštinskih organa za njihovu pravilnu sanaciju i dovođenje u prvobitno stanje nakon izvođenja radova
245 pregleda 1 komentar(a)
Milivoje Radulović
Milivoje Radulović
Ažurirano: 27.09.2016. 12:24h

Jedan od gorućih problema naše opštine jeste problem parkiranja automobila na trotorima u gradskim naseljima i svjedoci smo da su gotovi u svim budvanskim naseljima Babin Do, Bijeli Do, Lazi, Gospostina, Blokarica.... To je soapštio Milivoje Radulović, kandidat na izbornoj listi Demokrata za Budvu

„Trotoari za pješake postali parkirališta za automobile a postoje i primjeri da je gotovo cijela jedna kolovozna traka takođe pretvorena u parking a time je u najvećoj mjeri dovedena u pitanje bezbjednost pješaka. Navedeni problem ne može biti riješen u nekom kraćem vremenskom periodu ali opština Budva uz saradnju sa poslovnim bankama treba da pomogne građanima da dobiju beskamatne kredite za izgradju parkiralista, garaža kao i savremenih resenja kada je u pitanju ova problematika (parking-lift, itd). Rešavanjem ovog problema bi se prevashodno oslobodio trotoar i vratio svojoj namjeni a nakon toga bi bilo moguće dio njega pretvoriti u biciklisticku stazu i tako bi građanima bilo omogućeno da koriste biciklo kao prevozno sredstvo, kao što je to primjer u svim uređenim evropskim zemljama a nedavno i u nekim crnogorskim gradovima ali nažalost u Budvi još uvijek to nije moguće. Imamo namjeru da pokrenemo ideju izgradnje biciklističke staze duž Jadranske magistrale od centra Budve do tvrđave Mogren a u budućem periodu i do plaze Jaz jer smo svedoci da je ova deonica itekako atraktivna i za turiste jer pruža predivan pogled na plažu Jaz i taj dio obale”., kazaoa je Radulović.

Prema njegovim riječima većina trotoara i gradskih ulica se nalazi u jako lošem stanju a to je u većini slućajeva uzrokovano nekontrolisanim iskopima na izgradnji podzemnih instalacija za nove objekte i nebrigom opštinskih organa za njihovu pravilnu sanaciju i dovođenje u prvobitno stanje nakon izvođenja radova.

“Opština treba planski da pristupi prilikom izgradnje novih i rekonstukcije postojećih saobraćajnica a predhodno navedeni problem je takođe i posledica nepostojanja katastra podzemnih instalacija kao osnovnog sredstva za regulaciju ove oblasti. Nepostojanje takvog jednog katastra opština Budva na godišnjem nivou gubi ogromna finansijska sredstva koja bi prihodovala zakonitom naplatom takse od svih operatera i distrubudera navedenih usluga iz razloga što se sadašnja naplata vrši prema netačnim i neažuriranim podacima a uz predhodno omogućavanje legalizacije do sada izgradjenih mreža poboljšala bi se situacija za dolazak novih operatera”, smatra radulović.

On je dodao da nakon 16.oktobra kada Demokrate budu učestvovale u vlasti Budvi pokrenuće inicijativu da se krene u realizaciju projekta zamjene osvetljena javne rasvete zastarelih svetiljki, koje su veliki potrošačielekrične energije, sa LED svetiljkama koje imaju efikasnije dejstvo a ujedno u velikoj mjeri smanjuju potrošlju i time ćemo na duži period uštedjeti značajna finansijska sredstva.

“Za ovaj projekat opština ima mogućnost da aplicira kod velikog broja kako banaka tako i inostranih fondova i organizacija za dobijanje povoljnih kredita i da samo od uštede na računima za utrošenu elektičnu energiju za javnu rasvetu opština će ovu investiciju opravdati na period manji od 10 godina. Da bi se uvjerili u opravdanost svega navedenog ne moramo ići daleko jer imamo primjer opštine Herceg Novi koja je ovaj projekat nedavno realizovala i u potpunosti je opravdao očekivanja”, kazao je Radulović.

Bonus video: