Suhih: Vratićemo Fondu budžetsku autonomnost

“S obzirom na značaj Fonda za zdravstveno osiguranje, ne samo za sistem zdravsta, nego i cjelokupan društveni sistem Crne Gore, vratićemo njegovu budžetsku i svaku drugu autonomnost, koja je neophodan preduslov za efikasnije upravljanje sredstvima kojima Fond raspolaže“
3 komentar(a)
Đorđe Suhih, Foto: Luka Zeković
Đorđe Suhih, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.09.2016. 11:51h

Socijaldemokrate (SD) Crne Gore vratiće Fondu za zdravstveno osiguranje njegovu budžetsku i svaku drugu autonomnost, koja je neophodan preduslov za efikasnije upravljanje novcem kojim raspolaže, poručili su iz te stranke.

Funkcioner SD Đorđe Suhih kazao je, na konferenciji za novinare, da će ta partija raditi na poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite, prvenstveno kroz jačanje kadrovskih, organizacionih, prostornih i drugih kapaciteta u javnim zdravstvenim ustanovama, kao i kroz sprovođenje Nacionalnih preventivnih programa.

“S obzirom na značaj Fonda za zdravstveno osiguranje, ne samo za sistem zdravsta, nego i cjelokupan društveni sistem Crne Gore, vratićemo njegovu budžetsku i svaku drugu autonomnost, koja je neophodan preduslov za efikasnije upravljanje sredstvima kojima Fond raspolaže“, rekao je Suhih.

On je ocijenio da je postojeći model funcionisanja Fonda, kao potrošačke jedinice u okviru Ministarstva zdravlja, necjelishodan.

„Jer onemogućava obavljanje njegove osnovne i najznačajnije funkcije, a to je obezbjeđenje adekvatnog finansiranja zdravstvene zaštite i drugih prava iz zdravstvenog osiguranja, odnosno namjenskog trošenja tih sredstava“, pojasnio je Suhih.

Prema njegovim riječima, Socijaldemokrate će se zalagati da Fondom upravlja kompetentan menadžment koji će, osim osnovnih novca dodijeljenog iz državnog budžeta, biti u obavezi obezbjeđenja sa tržišta i ostatka sredstava neophodnih za efikasno osvarivanje uloge te ustanove.

„Na taj način, višegodišnji problem u finansiranju ove institucije biće prošlost, a građani će biti u prilici da ostvaruju svoja prava iz oblasti zdravstvene zaštite na brz, efikasan i kvalitetan način”, kazao je Suhih.

Bonus video: