Pavićević: Potrebna temeljna reforma obrazovanja

"Crna Gora ne smije da dopusti situaciju u kojoj njeni svršeni visokoškolci stečeno znanje ne mogu da valorizuju na svom tržištu rada, u svojoj zemlji"
98 pregleda 12 komentar(a)
Velika koalicija Ključ, Foto: Velika koalicija Ključ
Velika koalicija Ključ, Foto: Velika koalicija Ključ
Ažurirano: 26.09.2016. 10:10h

Crnoj Gori je potrebna temeljna reforma obrazovanja koja, prije svega, podrazumijeva veće ulaganje u tu oblast i iskorjenjivanje korupcije, poručila je kandidatkinja za poslanicu Velike koalicije Ključ Danijela Pavićević.

"Radićemo na temeljnoj reformi obrazovanja kako bi se dostigao respektabilan međunarodni nivo. Da bismo to postigli, povećaćemo ulaganja u obrazovanje, afirmisaćemo nastavničko zanimanje, a rad nastavnika biće adekvatno vrednovan i nagrađen uz omogućavanje kontinuiranog usavršavanja. Standard zaposlenih u prosvjeti biće stalno poboljšavan, a uslovi rada unapređivani", kazala je Pavićević.

Poručuje da je cilj Velike koalicije Ključ da inspiriše ljude da predano rade i da za svoj rad dobiju zaradu koja će im omogućiti dostojanstven život.

"Vjerujemo u sposobnosti naših građana i znamo da oni zaslužuju bolji i srećniji život. Cilj prosvjete mora biti da omogući razvoj moralne i obrazovane ličnosti", kazala je ona.

Pavićević podsjeća da je duže od decenije Crna Gora potpisnica Bolonjske deklaracije, čime je trebalo da se približi evropskim standardima i dobije kvalitetnije obrazovanje.

"Međutim, na posljednjem PISA testu, koji je organizovan 2012. godine, crnogorski đaci osvojili su tek 56. mjesto od ukupno 65 zemalja u kojima se sprovodilo testiranje“, kazala je Pavićević.

Prema nenim riječima, jedan od prioritete Velike koalicije Ključ jeste iskorjenjivanje korupciju u obrazovanju.

"Svi znamo ko su vlasnici privatnih univerziteta u Crnoj Gori i nije slučajno da se na privatnim univerzitetima otvaraju smjerovi koji se na državnom proglase za nerentabilne i gase. Kao najveća i najstarija ustanova Univerzitet Crne Gore mora imati ulogu predvodnika i ostvariti saradnju sa drugim ustanovama u cilju stvaranja sto boljeg kvaliteta kadrova“, kazala je ona.

Pavićević podsjeća i da trenutno u Crnoj Gori ima oko deset hiljada visokoškolaca na Birou rada od čega su njih 270 magistri, a 9 doktori nauka.

"Dakle, evidentna je neusklađenost obrazovnog sistema sa tržištem rada, a pored toga, zapošljavanje u ovoj oblasti je uslovljeno članskom kartom DPS-a. Strategijom privrednog razvoja određivaće se koji su profili budućih radnika potrebni tržištu dok će nauka bti oslobođena svih ideoloških i političkih pritisaka. Uvešćemo stipendije za učenike i studente koji se opredijele za deficitarna zanimanja, na osnovu analize tržišta“, kazala je Pavićević.

Velika koalicija Ključ, kako je navela, zalaže se za gradnju novih vrtića i povećanje obuhvata djece u predškolskom obrazovanju, poboljšanje uslova u školama, reformu školske nastavne programe, razvijanje srednje škole u skladu sa regionalnim i lokalnim potrebama, te poboljšanje studenstkog standarda.

"Punu pažnju posvetićemo djeci sa smetnjama u fizičkom i mentalnom razvoju, u cilju osposobljavanja za što samostalniji život u zajednici koja ih prihvata, uvažava i čini sve da im omogući da budu njen sastavni dio“, kazala je Pavićević.

Ona je najavila formiranje fond za stipendiranje najtalentovanije djece, kao i programe podrške za inovativne srednjoškolce i mlade naučnike.

"Crna Gora ne smije da dopusti situaciju u kojoj njeni svršeni visokoškolci stečeno znanje ne mogu da valorizuju na svom tržištu rada, u svojoj zemlji. Radićemo na zaustavljanju odlaska mladih ljudi iz zemlje. Brojnim uspješnim naučnicima iz dijaspore sistemski ćemo omogućiti da se uključe i integrišu u naš sveukupni razvoj", rekla Pavićević.

Najavljuje da će prioritet koalcije koju predstavlja biti i obezbjeđivanje besplatnih udžbenike za učenike osnovnih škola, za prva četiri razreda na teret sredstava državnog budžeta, a za ostale razrede na teret sredstava budžeta jedinica lokalnih samouprava na čijoj se teritoriji nalazi osnovna škola.

Bonus video: