Franeta: Demokrate će sport vratiti sportistima i odvojiti ga od politike

"Tužno je što je odnos aktuelne vlasti prema fudbalskom klubu takav da djeca iz Budve svoje treninge moraju održavati u okolnim klubovima i gradovima"
440 pregleda 3 komentar(a)
Nenad Franeta, Foto: Demokratska Crna Gora
Nenad Franeta, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 25.09.2016. 11:29h

Sport u Budvi je već godinama na poslednjem mjestu prioriteta budvanske vlasti, a kao posljedicu imamo situaciju da i ono što smo imali više nemamo", kazao je kandidat sa odborničke liste budvanskog odbora Demokatske Crne Gore Nenad N. Franeta.

Prema njegovim riječima Fudbalski klub Mogren, koji je bio prepoznat i cijenjen i u nekadašnjoj Jugoslaviji, je nakon skoro sto godina postojanja došao u situaciju da zbog ogromnih dugovanja i neodgovornog upravljanja više ne postoji.

"Tužno je što je odnos aktuelne vlasti prema fudbalskom klubu takav da djeca iz Budve svoje treninge moraju održavati u okolnim klubovima i gradovima. Vaterpolo klub Budvanska rivijera, osvajač značajnog broja medalja u svim generacijama, sveden je na klupske prostorije u zatvorenom bazenu, koje nisu ni blizu uslova koje ovakvo jedno sportsko ime zaslužuje. Otvoreni ljetnji bazen, koji je bio baza vaterpola u Budvi i okupljanja svih generacija ljubitelja vaterpola, poznato i kao kultno mjesto grada, više ne pruža ni minimum uslova za normalno funkcionisanje i održavanje treninga. Da ne govorimo o ljetnjim turnirima koji su bili svojevrsni dio turističke ponude Budve. Odlazeći predsjednik opštine Budva je nedavno najavio izgradnju otvorenog bazena, a da se pri tom nije ni infiormisao o tome da takav jedan bazen već postoji. Smatramo da nije potrebno ulagati velika materijalna sredstva da bi se već postojeći otvoreni bazen, u srcu grada, vratio u zadovoljavajuće stanje. Odbojkaški klub, koji je takođe izgradio svoje ime na osnovu brojnih uspjeha i medalja, sada nema ni osnovnu bazu mlađih generacija, drugim riječima nema perspektivu. Košarkaški klub je posebna priča, jej je on već godinama nezasluženo gurnut po strani", naveo je Franeta.

On je dodao da kao krajnju posljedicu svega navedenog imamo to da je sport u Budvi doveden u situaciju da opstanak ovih ekipnih sportova zavisi isključivo od entuzijazma i ličnog požrtvovanja bivših sportista, iako je za poslednjih 10 godina odvojeno čak 15 miliona eura, novca građana Budve, za sport.

"Mi u Demokratama sa punom odgovornošću obećavamo da ćemo se, ukoliko dobijemo povjerenje sugrađana, posvetiti apsolutnoj sanaciji sporta u Budvi i da ćemo sport vratiti isključivo sportskim radnicima i tako ga konačno odvojiti od politike. Takođe, obećavamo da će sva sredstva koja iz budžeta budu namjenjena budvanskim sportskim klubovima, biti isključivo namjenjena razvoju i radu sa mlađim generacijama Budvana, a ne da će kao da sada služiti za privatne i stranačke malverzacije. Drugim rječima, sva djeca u Budvi će biti oslobođena plaćanja članarina, a trenerima koji će raditi sa njima će biti obezbjeđeni adekvatni uslovi za rad", kazao je Franeta.

Bonus video: