Radonjić sudu prijavio DF, SD, "Ključ", CDU

Stranke su ranije odbacile navode Agencije da su prekršile Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, tvrdeći da Radonjić i njegovi saradnici pogrešno tumače zakon. Ključ, SD i DF su tvrdili da im ta obaveza predstoji tek nakon podnošenja izbornih lista
86 pregleda 11 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.09.2016. 07:17h

Agencija za sprečavanje korupcije podnijela je prekršajne prijave protiv Demokratskog fronta, koalicije “Ključ”, Socijaldemokrata i CDU jer nisu dostavili izvještaje o prilozima, otvaranju posebnog računa, o postavljanju odgovornog lica i nijesu dostavili svu potrebnu dokumentaciju, rekao je direktor Agencije Sreten Radonjić.

Stranke su ranije odbacile navode Agencije da su prekršile Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, tvrdeći da Radonjić i njegovi saradnici pogrešno tumače zakon. Ključ, SD i DF su tvrdili da im ta obaveza predstoji tek nakon podnošenja izbornih lista.

“Agencija za sprečavanje korupcije primjenjuje Zakon o finansiranju političkih subjekata u čijem članu 2 piše da izborna kampanja predstavlja skup aktivnosti političkog subjekta od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Stoga su politički subjekti bili u obavezi da političko poslovanje usaglase sa zakonom od raspisivanja izbora 12. jula. U Zakonu ne postoji odredba da se poseban račun za finansiranje izborne kampanje otvara i odgovorno lice postavlja tek nakon potvrde izborne liste”, navodi se u pisanom odgovoru Radonjića “Vijestima”.

Na sajtu Agencije do juče su objavljeni izvještaji o prilozima DPS-a, Demokrata i Bošnjačke stranke. Demokrate su prijavile 1.500 eura, BS 2.000 i DPS 404.705 eura donacije.

“Svoj pravni stav, činjenice i dokaze Agencija je dostavila nadležnom sudu koji će o njima donijeti konačnu odluku. Agencija neće ulaziti u javnu polemiku sa političkim subjektima u toku izborne kampanje, kako se ona u trenutku kada kampanja postaje sve intenzivnija, ne bi zloupotrijebila u cilju predizborne propagande”, poručio je Radonjić.

On je podsjetio da su u toku ove sedmice počeli da kontrolišu predizborne aktivnosti stranaka i njihovu dokumentaciju, te da će “dokumentaciju o uočenim nepravilnostima proslijediti specijalnom tužiocu nakon završene kontrole političkih subjekata i analize prikupljenih podataka”. Direktor Agencije je naveo da je prije nego što je donijela odluku da pokrene postupke, Agencija u više navrata upozoravala partije da ispune obaveze.

Bonus video: