Neko koristi AZLP da blokira pristup biračkom spisku

Dragica Anđelić utvrdila je da je AZLP prekršila zakon tokom nadzora u MUP-u, Agencija ipak i četvrti put šalje kontrolore Daniloviću
131 pregleda 9 komentar(a)
Muhamed Đokaj (Novine)
Muhamed Đokaj (Novine)
Ažurirano: 23.09.2016. 06:02h

Glavna upravna inspektorka Dragica Anđelić utvrdila je da je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) prekršila zakon tokom nadzora u MUP-u, koji je pokrenut po prijavi njegove načelnice Nataše Knežević Starovlah.

Inspektorka, čiji je šef ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, rješenje je donijela prije četiri dana, a u međuvremenu je AZLP ipak naložio ponovni-četvrti nadzor u MUP-u, potvrđeno je “Vijestima”.

Sve je počelo kada je Knežević-Starovlah, načelnica za informacione tehnologije MUP-a, odbila zahtjev ministra da Koorodinacionom timu MUP-a dostavi podatke iz biračkog spiska. Ona je zatim tražila mišljenje AZLP - da li bi time prekršila zakon, što je Agencija tumačila kao zahtjev za kontrolu MUP-a. Dragica Anđelić je u nalazu navela da je AZLP mogla samo da tumači zakon po zahtjevu Knežević-Starovlah.

Na pogrešnu odluku kolega ukazuje i član Savjeta ASZLP Radenko Lacmanović: “Za dva mjeseca Savjet i direktor AZLP mijenjaju najmanje pet puta odluke i stavove. Ovo ne samo da zbunjuje javnost, nego dovodi u nezavidnu poziciju MUP koji vodi birački spisak, jer ne znaju po kom osnovu da dopuste nadzor Agenciji”, rekao je Lacmanović.

On je objasnio da Savjet, na čelu sa Muhamedom Đokajem, donosi odluke o dopunskom nazoru, nastavku nadzora, koje zakon ne predviđa. Tako Danilović dva puta vraća kontrolore AZLP jer nemaju pravni osnov za nadzor.

“Kolege iz AZLP nisu znale kako da se snađu u očiglednoj namjeri da ospore zakonitost rješenja i formiranja koordinacionog tijela od strane MUP-a, “rekao je Lacmanović, koji je odbio da daje legitimitet sjednicama Savjeta kada je raspravljano o ovome.

On je izrazio bojazan da “Zakon o zaštiti ličnih podataka i sama Agencija nekima služe da budu zaštitni zid u namjeri da podaci iz biračkog spiska ne budu dostupni članovima koordinacionog tijela i javnosti kako bi se ustanovilo da li ima prostora za regularne izbore”.

Bonus video: