Ćalović: Institucije nespremne da obezbijede fer izbore

Ćalović je apelovala na građane da im prijave sve vrste nereguralnosti, pritiske i zastrašivanja, kao i da na vrijeme provjere gdje glasaju i da li im je promijenjen neki podatak
93 pregleda 27 komentar(a)
Izbori se, Foto: Mans.co.me
Izbori se, Foto: Mans.co.me
Ažurirano: 22.09.2016. 17:31h

Ključne državne institucije ne mogu da obezbijede fer i slobodne izbore 16. oktobra, smatra izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović.

Ona je ocijenila da ključne državne insticije, oko mjesec prije izbora, koje treba da obezbijede sprovođenje izbornih zakona, ne rade svoj posao.

"Ne samo što ne rade svoj posao, nego ulažu ogromne napore da opstruiraju nas koji se trudimo da uradimo taj posao", navela je Ćalović na konferenciji za medije.

Kako je kazala, institucije zadužene za sprovođenje izbornih zakona, umjesto da rade na sprovođenju izbornih zakona, time se bavi, navela je Ćalović, nevladin sektor.

"U ovom trenutku, manje od mjesec pred izbore, teško možemo očekivati da imamo bolje i više fer i slobodnije izbore, jer nijedna državna institucija koja treba da bude garant toga i spovede nove izborne zakone, ne ulaže napore u tom pravcu, već čini sve da sakrije nezakonitosti u biračkom spisku, nezakonito zapošljavanje i finansiranje izborne kampanje", saopštila je Ćalović.

Ćalović je apelovala na građane da im prijave sve vrste nereguralnosti, pritiske i zastrašivanja, kao i da na vrijeme provjere gdje glasaju i da li im je promijenjen neki podatak.

Direktor Monitoring programa u MANS-u, Vuk Maraš je, govoreći o biračkom spisku, rekao da im Ministarstvo unutrašnjih poslova onemogućava da vrše uvid u registre na osnovu kojih su otkrili ranije zloupotrebe.

"Posao kontrole biračkog spiska, ne samo da je pod opstrukcijom, već je otežan što dovoljno govori o interesu ove institucije da obezbijedi da taj dokument bude validan na dan izbora ", ocijenio je Maraš.

Kako je kazao, već sada mogu da kažu da neće biti u stanju da očiste birački spisak u potpunosti prije parlamentarnih izbora.

On je saopštio da su danas specijalnom tužiocu za borbu protiv korupcije podnijeli krivičnu prijavu protiv više NN lica iz ministarstava unutrašnjih poslova i informaciono društvo i telekomunikacije i predstavnika 15 crnogorskih opština, zbog toga što je u biračkom spisku za parlamentarne izbore 2011. godine upisano najmanje 100 duplikata.

"Katnić mora da nam da jasan odgovor da li je u ovim slučajevima bilo falsifikovanja, odnosno izdavanja ličnih karata", poručio je Maraš.

On je dodao da provjeravanju još najmanje četiri hiljade sličnih slučajeva.

Ines Mrdović iz MANS-a je, govoreći o zapošljavanju u javnoj upravi, objasnila da je Istraživački centar te nevladine organizacije pratio ugovore o zapošljavanjima u izbornom periodu koji su objavljeni na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije.

"Od 12. jula kada su raspisani parlamentarni izbori, državni i lokalni organi i institucije i javna preduzeća zaključili su 1.027 ugovora o zapošljavanju", navela je Mrdović.

Ona je precizirala da je od toga 127 zaključenih ugovora na neodređeno vrijeme.

"Čak 900 ugovora, odnosno oko 88 odsto ukupno zaključenih ugovora određeno je rokom", navela je Mrdović.

Kako je kazala, ono što su utvrdili kao posebno problematično su ugovori o privremenim i povremenim poslovima.

"Čak 153 takva ugovora su zaključena, većina je bez javnog oglašavanja i potpuna nezakonita", saopštila je Mrdović.

Mrdović je, govoreći o tome da li za nekim radnim mjestima postoji stvarna potreba, rekla da u prilog tome govori primjer Investicionog razvojnog fonda gdje je, kako je navela, otvoreno radno mjesto savjetnik za pres kliping u kabinetu izvršnog direktora.

"Da li je ovo fantomsko, izmišljeno radno mjesto?".

Mrdović je ocijenila da se praksa predizbornih zapošljavanja, koja je bila karakteristična za ranije izborne cikluse, nastavlja.

"Mehanizam "jedan zaposleni, četiri glasa" je i dalje aktuelan i, uoči ovih izbora, postoji ogroman pritisak za uticaj na volju birača kroz zapošljavanja", navela je Mrdović.

Bonus video: