Đukanović: Crna Gora odmakla ka NATO, nema povratka

"Imam uvjerenje od strane svih članica da nema nikakve dileme da Crna Gora zaslužuje članstvo i da će učiniti sve da se u najkraćem mogućem roku zvarši postupak i da se stvore uslovi za punu formalizaciju članstva", rekao je Đukanović
80 pregleda 66 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.09.2016. 05:32h

Premijer Milo Đukanović rekao je gostujući u emisiji "Otvoreni studio" Glasa Amerike da je Crna Gora "prilično odmakla na putu integracije u NATO i da nikakav povratak natrag ne dolazi u obzir".

Kazao je da se dio političke opozicije u Crnoj Gori ujedinio na fonu protivljenja članstvu Crne Gore u Alijansi, ali da očekuje da će predstojeći izbori 16. oktobra "samo potvrditi odlučnost Crne Gore da nastavi u smjeru" evro-atlanskih integracija.

Đukanović je kazao kako je pitanje članstva važna tema i da crnogorski zvaničnici koriste svaku priliku kako bi u razgovorima sa predstavnicima NATO država pospješili proces ratifikacije pristupnog protokola Crne Gore u Alijansi.

On je kazao da je o tome bilo riječi i tokom prijema kod predsjednika SAD, Baraka Obame, kao i u razgovorima sa podsekretarom za politička pitanja u Stejt Departmentu, Tomasom Šenonom, i republikanskim senatorom Ronom Džonsonom, koji je nedavno predsjedavao pretresom na kome su američki funkcioneri podržali crnogorsko članstvo u NATO.

"Bila je to prilika da im zahvalim na kontinuiranom doprinosu i pomoći Crnoj Gori u savladavanju izazova u višegodišnjem procesu realizacije reformi i da afirmišem doprinos administracije SAD koja je rano pokrenula inicijativu u Senatu za ratifikaciju protokola", rekao je Đukanović i istakao da je u razgovoru sa senatorom Džonsonom "izrazio očekivanje da Senat u narednih nekoliko mjeseci, svakako do kraja godine, okonča proceduru i na taj način doprinese ažurnijoj realizaciji cijelog postupka (ratifikacije pristupnog protokola) među zemljama članicama".

Predsjednik Vlade rekao je da je o procesu ratifikacije razgovarao i sa predstvnicima i drugih zemalja članica NATO.

"Imam uvjerenje od strane svih članica da nema nikakve dileme da Crna Gora zaslužuje članstvo i da će učiniti sve da se u najkraćem mogućem roku zvarši postupak i da se stvore uslovi za punu formalizaciju članstva", rekao je Đukanović.

Odgovarajući na kritike da je Crna Gora pod upravom vlasti na čijem je čelu u protekle dvije decenije nazadovala i da ima ozbiljne probleme korupcije i kriminala, Đukanović je kazao da je "manir opozicije da kritikuje Vladu", posebno u predizbornom periodu.

"Mislim da je teško osporiti da je Crna Gora danas najrazvijenija ekonomija Zapadnog Balkana, iako je do samo prije deceniju bila u redu manje razvijenih republika na prostoru ex-Jugoslavije. U Crnoj Gori se danas realizuju neke veoma krupne investicije u infrastrukturi, energetici i turizmu - krupne ne za crnogorske, ili balkanske uslove nego krupne u evropskim razmjerama i evidentan je zamah na planu ekonomskog razvoja koji će samo dodatno dobivati ubrzanje. Ako kažemo da je prosjek stope rasta Crne Gore u toku posljednje decenije 3,2 odsto tada kada je cijela Evropa bila ispod 1 odsto, onda nema nikakve sumnje da nije moguće zaista bilo čime dokazati političke ocjene opozicije koje ona koristi naravno sa ciljem da diskredituje vladajuću strukturu i da dođe na njeno mjesto", kazao je je Đukanović.

Rekao je i kako njegova vlada ima vrlo ambiciozne ciljeve i da razumije nestrpljenje javnosti koja očekuje da se za kraće vrijeme savladaju svi problemi koji predstavljaju istorijsko naslijeđe i Crne Gore i regiona.

Đukanović je u programu "Otvoreni studio" gostovao uživo ispred sjedišta UN na Ist Riveru, gdje se prethodno obratio Generalnoj skupštini UN.

Bonus video: