Razračunavanje bivših partnera, novi sekretar za sport Jovićević

„Proces spajanja ova dva gradska sekretarijata, te formiranje novog, nije plod ozbiljnog strateškog planiranja, reorganizovanja ili vizionarstva, već javno razračunavanje bivših partijskih saradnika i koalicionih partnera, te demonstriranje prividne moći“, ocijenio je Rakčević
69 pregleda 6 komentar(a)
Deset godina bio sekretar: Goran Miranović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Deset godina bio sekretar: Goran Miranović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.09.2016. 18:02h

Odbornik Demokrata Vladimir Čađenović ocjenjuje da je nova „skandalozna“ odluka, o ukidanju Sekretarijata za socijalni rad i socijalno staranje i Sekeretarijata za preduzetništvo i formiranju novog za rad, mlade i socijalno staranje rezultat obračuna između SDP-a i SD-a uz saglasnost gradonačelnika. Novi sekretar Sekretarijata za sport je Aleksandar Jovićević iz SD-a.

„Međutim, nekima će to biti uzalud, jer je cenzus za pojedine samo misaona imenica“.

Čađenović smatra da se od formiranja trenutne uprave grada u budžetu mogla primijetiti povećanje izdvajanja za zaposlene koji su partijski zapošljavani i dovedeni sa novom upravom.

Prema mišljenju Čađenovića ovo predstavlja samo nastavak dosadašnje politike vladajuće većine.

Da se radi o sukobu između nekadašnjih saveznika, smatra i Luka Rakčević, nezavisni odbornik u Glavnom gradu.

„Proces spajanja ova dva gradska sekretarijata, te formiranje novog, nije plod ozbiljnog strateškog planiranja, reorganizovanja ili vizionarstva, već javno razračunavanje bivših partijskih saradnika i koalicionih partnera, te demonstriranje prividne moći“, ocijenio je Rakčevič.

Mišljenja je da se neodgovorna politika gradske uprave ogleda u masovnom zapošljavanju u javnom sektoru, zarad očuvanja socijalnog mira i smirivanja nezadovoljstva građana.

„Uprkos izraženom deficitu budžeta, godišnja izdvajanja za zarade zaposlenih u organima lokalne uprave i javnim službama Glavnog grada prelaze 32 miliona eura, šta je, primjera radi, duplo veći iznos od ukupnog prošlogodišnjeg kapitalnog budžeta“, kazao je Rakčević.

Podatak da se za jednokratna socijalna davanja godišnje izdvoji preko milion i po eura, bez dodatnih pola miliona eura, koliko se izdvaja za funkcionisanje javne kuhinje, smatra Rakčevič, dovoljno govori o socijalnoj demografiji i izraženim klasnim razlikama.

Bivši sekretar gradskog Sekretarijata za socijalno staranje Goran Miranović ocijenio je da odluka da se ovaj Sekretarijat i Sekretarijat za preduzetništvo ukine i formira novi za rad, mlade i socijalno staranje sublimira tri stvari.

Jedna od njih je mišljenje glavnog administratora Gorana Petrovića da da zeleno svjetlo za ovaj, prema mišljenju Miranovića, nepopularan i neprofesionalan gest.

„U odluci se vidi da čovjek ne poznaje obim i vrstu posla kojom se Sekretarijat bavi, a unosi poslove drugog organa i buduće kancelarije za mlade, koji su utopija“, ocjenjuje Miranović, dodajući da je zaboravio da unese rad Narodne kuhinje i Stanovanje uz podršku, dva projekta za koje Grad izdvaja najviše novca.

Donošenju odluke, smatra Miranović, doprinijelo je nemiješanje Slavoljuba Stijepovića u svoj posao.

„Znam da je podrška SD, projektima i vlasti u lokalnom parlamentu uslovila donošenje ovakve odluke, ali gradonačelnik je ipak prvi čovjek grada“, kazao je Miranović.

Treće što je uslovilo ovu zamisao je ideja „malog Vujice Lazovića, koji je umislio, da on treba da vodi računa o Glavnom gradu“. Smatra da su odluku kreirali glavni administrator i Lazović, a da ih je podržao lider SD-a Ivan Brajović.

U Podgorici radi Narodna kuhinja u kojoj se dnevno dijeli 550 obroka, što je malo, s obzirom na broj socijalno ugroženih.

Bonus video: