Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka: Danilović spriječio kontrolu u MUP

Savjet Agencije Zatražio je, zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, od Odsjeka za nadzor da u dopunskom postupku utvrdi da li je Ministarstvo unutrašnjih posloba (MUP) dostavljalo članovima Koordinacionog tijela za praćenje izbornog procesa podatke iz biračkog spiska
63 pregleda 6 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2016. 14:42h

Ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović, spriječio je danas kontrolora Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da izvrši nadzor u tom resoru, saopšteno je iz Savjeta Agencije.

Savjet Agencije Zatražio je, zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, od Odsjeka za nadzor da u dopunskom postupku utvrdi da li je Ministarstvo unutrašnjih posloba (MUP) dostavljalo članovima Koordinacionog tijela za praćenje izbornog procesa podatke iz biračkog spiska.

Predsjednik Savjeta Agencije, Muhamed Đokaj ocijenio je da je postupanje Danilovića, gdje je usmeno na zapisnik izjavio bez valjanog obrazloženja i osporio zakonitost naloga za nadzor, ometanje službenog lica u vršenju ovlašćenja.

“Upozoravamo javnost Crne Gore da je ministar na ovaj način spriječio da se utvrde činjenice koje se odnose na okolnosti da li je MUP kao subjekt nadzora zakonito vršio obradu ličnih podataka koja je ustavna garancija, uz uvažavanje činjenice da je za zaštitu te ustavne i zakonske garancije nadležno nezavisno tijelo Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, koje je formirala Skupštine”, naveo je Đokaj u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

On je kazao da je riječ o opstrukciji nadzora nezavisnog tijela od ministra unutrašnjih poslova koji, kako je poručio, neće spriječiti Agenciju da vrši ovlašćenja koja su joj povjerena Ustavom i zakonom.

“Ukazujemo da je tumačenje i ocjena zakonitosti postupka nadzora od strane ministra unutrašnjih poslova u isključivoj nadležnosti Upravnog suda Crne Gore, a ne ministra, i to neće spriječiti Agenciju u vršenju zakonom propisanih ovlašćenja”, naveo je Đokaj.

Kako je kazao, onemogućavanje kontrolora da vrši postupak nadzora kod subjekta nadzora povlači za sobom odgovornost odgovornog lica u subjektu nadzora, u ovom slučaju Danilovića.

Bonus video: