Medenica: Slijedi implementacija zacrtanih ciljeva

Ona je kazala da je, iako tranzicioni proces traje više od 20 godina, obnova nezavisnosti 2006. donijela novu energiju izgradnje Crne Gore u demokratsku i pravnu državu
258 pregleda 8 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Zoran Đurić
Vesna Medenica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.09.2016. 14:03h

Pred crnogorskim sudskim sistemom je, iako je u posljednjoj deceniji ostvaren izuzetan napredak, zahtjevan period pune implementacije zacrtanih ciljeva, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.

"Odnosno postizanja i očuvanja nezavisnog, samostalnog, efikasnog i nepristrasnog rada, pravilne primjene zakonskih propisa, pravila međunarodnog pravai usvojenih demokratskih standarda", pojasnila je Medenica na konferenciji vrhovnih sudova država članica Evropske unije (EU) i država kandidata.

Ona je kazala da je, iako tranzicioni proces traje više od 20 godina, obnova nezavisnosti 2006. donijela novu energiju izgradnje Crne Gore u demokratsku i pravnu državu.

Medenica je ocijenila da započete pristupne pregovore sa EU karakteriše osobenost, po kojoj je Crna Gora prva zemlja kandidat na kojoj se primjenjuje novi pristup u pregovorima.

Ona je podsjetila da to podrazumijeva da se poglavlja 23 i 24 otvaraju na početku pregovora sa EU, i da ostaju otvorena do zatvaranja svih ostalih.

"U slučaju da napredak u ovim ključnim poglavljima ne ide željenom dinamikom, posljedica može biti blokiranje daljeg napretka u svim ostalim poglavljima, a samim tim i daljeg evropskog puta Crne Gore", rekla je Medenica.

Prema njenim riječima, u evropskom i evroatlanskom integracionom procesu, crnogorsko sudstvo je pod budnim okom domaće i međunarodne javnosti.

"Ne bez razloga, jer je kvalitetan rad sudova i pristup pravdi osnova za razvoj svih drugih društvenih oblasti i temelj privlačenja stranih investicija", kazala je Medenica.

Medenica je podsjetila i da je crnogorsko sudstvo u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za prošlu godinu, najbolje ocijenjeno od svih država koje pretenduju na članstvo u EU.

Ona je kazala da se, iako je nezahvalno prognozirati kada će Crna Gora postati punpravna članica EU, sa sigurnošću može konstatovati da je crnogorsko sudstvo i pravosuđe pretrpjelo korjenite reforme.

"Ulazak u EU ne treba biti cilj za sebe. Cilj evropskih integracija treba da bude svijest o potrebi transformacije društva u modernu demokratiju, kako bi se ispunjenje kopenhaških kriterijuma, uspostavljanja stabilnih i pouzdanih investicija i jake ekonomije, prvenstveno odrazilo na jačanje vladavine prava i bolji kvalitet života crnogorskih građana", pojasnila je Medenica.

Ona je ocijenila da efikasan rad sudstva u integracionom procesu Crne Gore u EU ne predstavlja samo korak naprijed u sticanju punopravnog članstva, već i cilj sam za sebe.

Medenica je dodala da je to cilj koji će dovesti do jačanja vladavine prava, pravne sigurnosti, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, koje su preduslov dalje demokratizacije društva.

Ona je kazala da će snažna posvećenost sudstva u realizaciji zacrtanih ciljeva u postupku njegove sveobuhvatne reforme biti snažni zamajac daljem jačanju vladavine prava, kao temelja pravne države i suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

"Upravo mjerljivi rezultati u ovim oblastima biće pod snažnom pažnjom članica Alijanse od čijih nacionalnih parlamenata se očekuje da ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Tek tada naša država će pristupiti Vašingtonskom sporazumu, pridružiti se Alijansi i time postati najmlađa punopravna odnosno 29 članica", kazala je Medenica.

Bonus video: