Lacmanović: Nemamo pravo da kršimo zakone

Lacmanović je rekao da je kontrolor Agencije po prijavi Starovlahove prije dva dana ponovo išao u nadzor MUP-a, ali da postupak nije okončan
0 komentar(a)
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.09.2016. 18:29h

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Radenko Lacmanović pozvao je nadležne državne organe da se umiješaju i pokušaju rješiti nagomilane probleme u toj instituciji. “Naša samostalnost i nezavisnost ne daje nam pravo da postupamo nezakonito”, rekao je “Vijestima”. Savjet Agencije bira Skupština Crne Gore.

Lacmanović je juče napustio sjednicu Savjeta nakon što su njegove kolege Aleksa Ivanović i Muhamed Đokaj, kako je rekao, pokušale na brzinu da usvoje pravno sporne zapisnike sa prethodnih sjednica, jer danas u kontrolu Agencije stiže upravna inspekcija MUP-a.

Lacmanović je ukazao da Savjet Agencije nije usvojio od trideset sjednica vise od petnaest zapisnika. Potreba da se zapisnici na jučerašnjoj sjednici sa 29. i 30. sjednice silom na sramotu usvoje je kako se to moglo čuti na sjednici pokušaj da se obezbijedi potvrda za protiv pravno postupanje Agencije u predmetu zvanom nadzor u MUP-u.

Inspekcija, kako je rekao Lacmanović, treba da kontroliše postupanje Agencije povodom njenog nadzora u MUP-u a u vezi sa prijavom suspendovane načelnice Odsjeka za informacione tehnologije Nataše Knežević Starovlah. Starovlahova je podnijela prijavu Agenciji, tražeći tumačenje u vezi sa tim da li bi prekršila zakon da je prihvatila zahtjev ministra Gorana Danilovića da Koordinacinom tijelu za praćenje pripreme izbora dostavi podatke o biračkom spisku.

Lacmanović je rekao da je kontrolor Agencije po prijavi Starovlahove prije dva dana ponovo išao u nadzor MUP-a, ali da postupak nije okončan. On je kazao da su Ivanović i Đokaj juče na brzinu pokušali da usvoje taj izvještaj, ali se on usprotivio. Kada se to isto ponovilo sa zapisnicima, Lacmanović je napustio sjednicu Savjeta. Predsjednik Savjeta Muhamed Đokaj nije odgovorio na molbu “Vijesti” da to prokomentariše.

Bonus video: