Ćalović: Dok je Radonjić direktor Agencije ne preporučujem građanima da prijavljuju zloupotrebe

Radonjić je optužio Ćalović da vodi političku bitku za neke njoj bliske subjekte i "preporučio joj da ne potcjenjuje njegove informacije o njoj"
195 pregleda 9 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije Savjet, Foto: Zoran Đurić
Agencija za sprječavanje korupcije Savjet, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.09.2016. 20:25h

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović rekla je da nikada ni jednom građaninu ne bi savjetovala da prijavi neku vrstu zloupotreba Agenciji za antikorupciju, tvrdeći da je njen direktor Sreten Radonjić partijski činovnik, "koji ne postupa po zakonu".

Ona je kazala da je dokaz tome što je doživjela Patricija Pobrić.

Bivša službenica “Ramade”, koja je otkrila da je iz kase Ministarstva saobraćaja plaćen partijski račun Socijaldemokrata Crne Gore, ostala je na hodniku Agencije jer je većina članova Savjeta odbila da ona prisustvuje raspravi o odluci Agencije da ne može biti zviždač.

Nakon što je rasprava na tu temu zatvorena za javnost, sjednicu je napustila i Vanja Ćalović a Savjet je pohvalio zakonitost rada Agencije u slučaju Pobrić.

Ćalović je prethodno insitirala da joj Radonjić objasni koji su to djelovi spisa povjerljivi i po kom zakonu, nakon što su on i većina članova Savjeta tvrdili da se o slučaju "Ramada" ne može razgovarati jer Tužilaštvo vodi istragu.

Odgovor međutim nije dobila, a umjesto toga direktor joj je proučio da su "ona i Mladen Bojanić grešni, što gospođa Pobrić nije dobila status zviždača".

Ćalovićeva je skoro tri sata prozivala Radonjića da ne postupa po zakonu ni u slučaju zviždača, ali ni kontrole potrošnje državnog novca u predizbornom periodu. On joj nije ostao dužan, optužujući je za konflikt interesa.

Sve je okončano odbijanjem članova Savjeta da prihvate njen zahtjev da se inicira utvrđivanje njene odgovornosti. Za to je glasala samo ona, a sve nakon što je na predlog članova Savjeta Radula Žurića raspravljano o njenoj navodnoj odgovornisti što Pobrić nije dobila status zviždača.

"Čik ako smijete podnesite prijavu protiv mene u ovom postupku, tako bitnom za Crnu Goru, a nemojte se baviti nezakonitim finansijama", čikala je Ćalović Radonjića.

Ona je na taj način pokušala da izdejstvuje reakciju Radonjića, koji je danas, kao i na prošlonedjeljnoj sjednici Savjeta, optužio da je u sukobu interesa jer je direktorica MANS-a i član Savjeta.

Ćalović je pozvala Radonjića da je procesuira, odnosno da "radi svoj posao, umjesto da je optužuje bez dokaza".

Radonjić je zamjerio MANS-u da je Agenciji uputilo preko 1.000 prigovora na nedostatke u podacima koje državni organi objavljuju o potrošnji novca, uoči izbora 16.oktobra.

Rekao je da se Agencija uopšte neće baviti time jer su to sve isti, kopirani prigovori bez ikakvog značaja i relevatnosti.

Ćalović je kazala da Savjet nije drugostepeni organ i da se ne izjašnjava o prigovorima MANS-a, zapitavši direktora na koji član zakona se poziva kad je optužuje da je u sukobu interesa.

"Veći je konflikt kada direktor postupa u predmetima vezanim za DPS, kao i Radule Žurić, a posebno za institucije za koje je nadležan Duško Marković", rekla je Ćalović, tvrdeći da su privatni odnosi ovdje vrlo važni jer Agencija treba da kontroliše DPS, čiji je Marković visoki zvaničnik.

Žurić je kazao da nikada nije bio ni u jednoj partiji, ali da se ne odriče starih prijateljstava.

Radonjić je optužio Ćalović da vodi političku bitku za neke njoj bliske subjekte i "preporučio joj da ne potcjenjuje njegove informacije o njoj".

Ona je rekla da je učinak Agencije fantastičan i da istraga o tome da li je ona u konflitu intreresa može biti od interesa, čak i za NATO integracije.

Bonus video: