Demokrate će pokrenuti inicijativu: Smijeniti Stijepovića

"DPS-u je odobreno korišćenje prostorija u svim MZ bez ikakvog vremenskog ograničenja najmanje do dana održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra ove godine"
6 komentar(a)
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Ažurirano: 11.09.2016. 11:24h

Klub odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog Grada pokrenuće inicijativu za razrješenje gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića. Razlog za to je kako kažu opstrukcija lokalne vlasti da primijeni novu odluku o mjesnim zajednicama i izvrši izbor legalnih i legitimnih organa mjesne zajednice, kao i davanje DPS-u na korišćenje prostorija MZ bez vremenskog ograničenja, što iz ove partije doživljavaju kao atak na njihove napore za stvaranje elementarnih uslova za održavanje fer izbora 16. oktobra.

"Skupština Glavnog grada Podgorica donijela je na sjednici od 5.februara 2016. Godine, nakon punih 20 godina, novu Odluku o mjesnim zajednicama ( Sl. list Crne Gore – opštinski propisi br. 10/2016.). Članom 56 Odluke je propisano da će zborovi građana mjesnih zajednica birati prvi saziv savjeta mjesnih zajednica, te da će predsjednik Skupštine Glavnog grada tri dana od dana prijema izvoda iz registra prebivališta sazvati zbor građana mjesne zajednice. S obzirom na to da je primjena ove odluke imala izuzetan značaj za stvaranje izbornog povjerenja među biračima, Klub odbornika Demokrata je konstantno insistirao da se, saglasno Odluci, izaberu novi organi u mjesnim zajednicama. Nažalost, ni do danas nijesu izabrana nova rukovodstva mjesnih zajednica, isključivo zbog destrukcije vladajuće većine u Podgorici. Vlast je naprosto htjela da sačuva za sebe dvadesetogodišnje privilegije, odnosno da i za predstojeće parlamentarne izbore mjesne zajednice ostanu politički punktovi DPS-a" naveli su iz partije.

Kako dalje ističu potvrda navedenog je Akt br.06-032/16-2666/1 od 21.06.2016. godine Sekretarijata za lokalnu samoupravu Glavnog grada koji objavljuju a kojim je kako kažu DPS-u odobreno korišćenje prostorija svih mjesnih zajednica u Podgorici i u opštinama u sastavu Glavnog grada Golubovci i Tuzi svakog radnog dana počev od 21.06.2016. godine od 18 časova.

"Pri tome, u navedenom aktu Sekreterijata za lokalnu samoupravu nije navedeno vremensko ograničenje korišćenje prostorija mjesnih zajednica ni po satnici dnevnog korišćenja, niti do kojeg datuma je data saglasnost DPS-u da koristi prostorija mjesnih zajednica. Namjera je očigledna – DPS-u je odobreno korišćenje prostorija u svim MZ bez ikakvog vremenskog ograničenja najmanje do dana održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra ove godine. Inače, tačkom 4 Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja objekata i prostorija mjesnih zajednica koji su u vlasništvu Glavnog grada propisano je da političke partije, po pravilu, jednom sedmično mogu koristiti prostorije mjesnih zajednica. Očigledno, svakodnevnim korišćenjem prostorija mjesnih zajednica DPS želi da, u susret narednim izborima, pošalje poruku građanima, da se i nakon što je rukovodstvu mjesnih zajednica koja su najčešće bila sastavljena od aktivista DPS-a prestao mandat, faktički nije ništa promijenilo, već da nastavljaju sa svakodnevnom zloupotrebom prostorija mjesnih zajednica za njihova protivpravna djelovanja potvrđena čuvenom aferom ,,Snimak''" ističe se u saopštenju.

Bonus video: