Han: Kosovo da riješi pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom

"Jedan od važnih uslova je rješavanje konflikta o razgraničenju sa Crnom Gorom. Sa njom postoji dogovor o tome od avgusta prošle godine i Crna Gora je već usvojila neophodne zakone. Još čekamo da i Kosovo to učini"
57 pregleda 12 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2016. 12:31h

Kosovo treba da riješi pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom i ako ne može to da učini kako treba neće biti pozitivnog izvještaja Evropske komisije (EK), poručio je komesar za pregovore o proširenju Evropske unije (EU) Johanes Han.

Upitan da li "misli li da je moguće da se pitanje vizne liberalalizacije za Kosovo riješi ove ili možda sljedeće godine", Han je kazao da "to sada zavisi od samog Kosova".

"Jedan od važnih uslova je rješavanje konflikta o razgraničenju sa Crnom Gorom. Sa njom postoji dogovor o tome od avgusta prošle godine i Crna Gora je već usvojila neophodne zakone. Još čekamo da i Kosovo to učini", kazao je Han za Radio Slobodna Evropa.

On je podsjetio da je prošlog četvrtka trebalo da bude glasanje u parlamentu Kosova, ali je to suspendovano bez najave novog datuma.

"Na Kosovu je da riješi ovu situaciju. To je uslov koji ne možemo da zanemarimo i ako ne može da riješi to kako treba, neće biti ni pozitivnog izvještaja EK. Na Evropskom savjetu i Evropskom parlamentu biće da preduzmu neophodne odluke", rekao je komesar za pregovore o proširenju EU.

Bonus video: