CDT: DIK da zauzme stav o problemu sa ličnim kartama

"DIK-a je "vrhovna vlast" u izbornom procesu, i dužna je da se stara o zakonitom sprovođenju izbora i jedinstvenoj primjeni Zakona, da daje mišljenje i uputstva u vezi sa primjenom ovog Zakona"
2 komentar(a)
lična karta, lične karte, Foto: Vijesti online
lična karta, lične karte, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 04.09.2016. 09:56h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Državnu izbornu komisiju (DIK) da hitno zauzme stav o problemu sa ličnim kartama odnosno o primjeni kontradiktornih članova Zakona o izboru odbornika i poslanika koji se odnose na identifikaciju birača.

"U posljednjih desetak dana o problemu sa ličnim kartama smo imali prilike da čujemo mišljenja političara, NVO-a, pravnih stručnjaka – ali ne i najrelevantnije mišljenje, mišljenje Državne izborne komisije, jedino koje pravno obavezuje. DIK-a je "vrhovna vlast" u izbornom procesu, i dužna je da se stara o zakonitom sprovođenju izbora i jedinstvenoj primjeni Zakona, da daje mišljenje i uputstva u vezi sa primjenom ovog Zakona. Autoritet izbornih institucija i povjerenje u izbore se gradi preuzimanjem odgovornosti i aktivnim pristupom u kritičnim situacijama, u situacijama koje izazivaju nedoumice ili otvaraju nove probleme", navodi se u saopštenju direktora CDT-a Dragana Koprivice.

Dodaje da je "bježanje od problema put u nestabilnost i haos".

"DIK je dužna da zauzme stav o ovom pitanju, i saopšti javnosti da li je moguće primjeniti Zakon u ovom obliku, ili se on mora mijenjati. Skrećemo pažnju svim akterima da pored političkih interesa postoje i interesi građana tj. birača – onih koji nijesu pisali zakone niti izdavali lične karte, ali su danas u dilemi da li će moći da ostvare svoje Ustavom zagarantovano pravo da biraju", zaključio je Koprivica.

Bonus video: