Raonić: Lična karta ima biometrijske podatke, pravi se problem gdje ga nema

Prema njegovim riječima, suština je da li su podaci na ličnoj karti biometrijski ili nijesu odnosno da taj identifikacioni dokumenat ima memorijski zapis na kome su snimljeni različiti podaci
515 pregleda 41 komentar(a)
lična karta, lične karte, Foto: Vijesti online
lična karta, lične karte, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 28.08.2016. 11:51h

Crnogorska lična karta ima MRZ kod na kome se nalaze biometrijski podaci što je suština, a ne koji je njen kolokvijalni naziv, smatra program direktor Građanske alijanse Boris Raonić. Prema njegovim riječima, suština je da li su podaci na ličnoj karti biometrijski ili nijesu odnosno da taj identifikacioni dokumenat ima memorijski zapis na kome su snimljeni različiti podaci. “Ako prihvatmo kolokvijalni govor onda je biometrijska lična karta ona koja sadrži u svom memorijskom zapisu biometrijske podatke ličnosti, a ne ona koja ima ovu ili onu vrstu memorije”, rekao je Raonić agenciji MINA. On je ocijenio da je biometrijska lična karta kolokvijalni izraz. “Dakle podaci jesu ili nijesu biometrijski, a identifikacioni dokument jeste ili nije elektronski”, kazao je Raonić. Prema njegovim riječima, postoje dvije vrste ličnih karata obična - odnosno postojeća sa MRZ kodom i elektronska.

“I na jednoj i na drugoj, nalaze se biometrijski podaci, pa se i jedna i druga u kolokvijalnom govoru može nazivati biometrijska lična karta, jer se kod jedne u MRZ kodu, a kod druge na čipu, nalaze pohranjeni podaci o građaninu, pa i famozni biometrijski”, rekao je Raonić. On je objasnio da se na crnogorskoj ličnoj karti, koja ima MRZ kod i koja je višestruko jeftnija od elektronske pa je zbog toga i nabavljena, nalaze biometrijski podaci, koje propisuje Zakon o ličnoj karti. On je rekao da je naprednija, bezbjednija i mnogo skuplja elektronska lična karta, koja ima čip poput bankovne, ali da u crnogorskoj izbornoj zbilji, ni ona ne bi donijela nikakvu korist “Postojeća lična karta se može lakše falsifikovati, ali ukoliko partije i građanski kontrolori žele i umiju da kontrolišu, onda se mogućnost zloupotreba smanjuje na minimum”, ocijenio je Raonić. On je kazao da termin biometrijska lična karta iz Zakona o izboru odbornika i poslanika znači da svi iz radne grupe koja je pisala Zakon i njihovi savjetnici i šefovi, ili vole kolokvijalnu terminologiju, ili nemaju dovoljno znanja. “To nas je na žalost dovelo da sada, 45 dana pred izbore, vodimo polemiku oko stvari koja je skroz nebitna”, smatra Raonić. On je rekao da dok se u svijetu odavno vodi polemika oko biometrijskih podataka i potencijnog kršenja prava privatnosti i zloupotreba koje se mogu praviti, u Crnoj Gori se polemiše šta je biometrija i kakva je lična karta. Raonić je ocijenio da to nije slučajno, jer mnogima odgovara da se vode takve rasprave, a ne suštinske i životne. “Neznanje i površnost su veliki problemi u Crnoj Gori. Ono što zabrinjava je da se ona manifestuje tamo gdje je ne smije biti: kod nosilaca najviših akdemskih pozicija, sudskih vještaka i zakonodavaca. Najnovija afera "biometrijski pasoš", mozda najslikovitije to pokazuje”, kazao je Raonić. On smatra da se na tom primjeru pokazuje koliko su crnogorski zakoni neusklađeni, a da oni koji treba da rade na tome, očigledno rade loš posao. “Dobro je u svoj priči da pametari javne riječi koje smo gledali ovim povodiom, pa bili oni novinari, NVO stručnjaci, dekani ili sudski vještaci, pokazuju koliko ne znaju ili koliko su spremni da uvedu haos i to tamo gdje je sve jasno”, rekao je Raonić. On je kazao da je u ovoj situaciji, potrebno zvanično tumačenje termina iz Zakona. “Potrebno je pojašnjenje građanima oko terminologije i onda se možemo fokusirati u analizu problema kojima je država zatrpana i načina njihovih rješavanja, što bi trebalo da bude suština izborne kampanje”, zaključio je Raonić.

Bonus video: