Nurković: Porazno je da nam odnose uređuje Podgorica

“Dosta mi je teško i mučno zbog ove odluke, ali politika zahtijeva određene procedure”.
10 komentar(a)
Idriz Nurković, Foto: Aida Skorupan
Idriz Nurković, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 26.08.2016. 17:31h

Potpredsjednik Opštine Rožaje Idriz Nurković (SDP) razriješen je te dužnosti na zasjedanju lokalnog parlamenta.

Odluka je uslijedila nakon nedavnog raskida koalcije Bošnjačke stranke (BS) i SDP-a.

Predsjednik Opštine Ejup Nurković (BS) kazao je da je potpredsjednik razriješen zbog racionalizacije, istakavši da je sa njim imao izuzetnu saradnju.

“Dosta mi je teško i mučno zbog ove odluke, ali politika zahtijeva određene procedure”.

Hazbija Kalač iz Bošnjačko-demokratske zajednice (BDZCG), međutim, kaže da je do raskida došlo po nalogu iz Podgorice. On je istakao da je BS obmanula biračko tijelo koje je pridobila kritukujući DPS, da bi poslije izbora postupala po njihovim nalozima.

“To je danas potvrdio i predsjednik Opštine kojem je neprijatno. I treba da se osjeća tako kada mora da izvrši naređenje... Ovo je dokaz da se mi više ništa ne pitamo i da se sve odluke donose u Podgorici... BS je upala u klasično ropstvo i to ropstvo je prenijela na narod. A čuvaju se samo pojedinci i njihove porodice. Nemoćni smo upravo zbog takve politike”.

Idriz Nurkovic je kazao da njegovo razrješenje nije proizvod racionalizacije jer je , nakon sto je sa Vladom potpisala ugovor o smanjenju administracije, lokalna uprava primila na desetine novih radnika. On je ocijenio da je to posljedica raskida koalicije, do koje “nije došlo voljom lokalne BS, već zbog naređenja iz vrha”.

“Poraz je za nas da nam odnose uređuje neko iz Podgorice”.

Odbornici DPS-a su napustili zasjedanje tokom te tačke dnevnog reda, a Hazbija Kalač (BDZCG) je napustio salu kada je razmatrano razrješenje direktora Vodovoda i kanalizacije Safeta Redžovića (SDP).

Gradonačelnik Nurković je kazao da su sporazumni raskid potpisali UO Vodovoda i direktor, te da u njemu stoji da će Redžoviću biti isplaćena 21.000 eura otpremnine, o čemu su “Vijesti” juče pisale.

Mersudin Dautović (DPS) je kazao da po Statutu Vodovoda UO ne može potpisati sporazumni raskid radnog odnosa.

Nurković je tada predložio da se samo izglasa razrješenje, da se ostale pojedinosti pravno upodobe, a da Redžović dobije sve što mu po zakonu pripada.

Takva odluka je donesena glasovima 16 od ukupno 34 odbornika.

Nurković je ocijenio da je postojao kvorum jer su odbornici DPS-a tokom rasprave bili u sali. Iz DPS-a kažu da nije, jer su u vrijeme glasanja bili van sale.

Bonus video: