Partijski aktivisti vire u privatnost

Član Savjeta: I ne slutimo u kom broju ti aktivisti imaju naš matični broj, datum rođenja...
3 komentar(a)
Radenko Lacmanović, Foto: Zoran Đurić
Radenko Lacmanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.08.2016. 19:21h

Član Savjeta Agencije za slobodan pristup informacijama i zaštitu ličnih podataka (AZLP) Radenko Lacmanović poručio je da aktivisti stranaka vladajuće koalicije i opozicije obilaze državu u kampanji siguran glas, koristeći kopije biračkih spiskova u kojima su lični podaci građana.

“Danas dok govorimo o tome ko ima pravo iz Korodinacionog tijela MUP-a za praćenje izbornog procesa, imamo situaciju da sve stranke iz vladajuće koalicije i opozicije vode kampanju siguran glas, na osnovu mogućnosti da štampaju i kopiraju biračke spiskove. Ne možemo ni da slutimo u kom broju ti aktivisti imaju podatke o svakome od nas, a to su matični broj, adresa, datum rođenja, biračko mjesto..,” rekao je Lacmanović “Vijestima”.

On je ocijenio da je za zaštitu privatnosti i poštovanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti to važnije nego to da li će troje predstavnika NVO koji su već akreditovani za praćenje izbornog procesa, kao članovi Koordinacionog tijela MUP-a, imati uvid u Birački spisak.

“Ovo je mnogo veći problem na koji se niko iz Agencije, čiji sam i ja od prvih ljudi, ne osvrće i ne pokušava da ga riješi,” naveo je član Savjeta AZLP.

On je podsjetio da je tokom izmjene izbornih zakona predlagao da u Zakon o biračkom spisku uđe odredba da parlamentarne stranke, potvrđeni podnosioci izbronih lista i NVO koje imaju dozvolu za praćenje izbornog procesa, u periodu od raspisivanja do održavanja izbora, imaju pravo pristupa biračkiom spisku i svim promjenama 24 sata, ali bez prava kopiranja.

”Agencija je tada sugerisala da ti subjekti odrede nekoliko odgovornih lica koja bi imala pristup biračkom spisku, ali da se u informacionom sistemu onoga ko ga vodi, ostavi trag o podacima ko, kada i po kom pravnom osnovu u ime koga koristi, u kojem obimu podatke, kada se prijavio i odjavio sa informacionog sistema,” rekao je Lacmanović. To su, dodaje, tada odbili vlast i opozicija, a AZLP su kritikovali jedni i drugi, ali i civilni sektor.

Lacmanović zamjera civilnom sektoru što sada ćuti iako im se pokušava onemogućiti da na valjan način kotrolišu biračke spiskove. “Ne mogu da se otmem utisku da su i predstavnici civilnog sektora takođe imali intersa da dobiju kopiju Biračkog spiska, “dodao je on.

Načelnica sektora za informacioni sistem MUP-a Nataša Knežević Starovlah otišla je na bolovanje, nakon što je došla u sukob sa minustrom unutrašnjih poslova Goranom Danilovićem čije je naloge da dostavi podatke Korodinacom tijelu, odbila. Ona je zatim od AZLP zatražila mišljenje da li bi time prekršila Zakon o zaštiti ličnih podataka. S obzriom na to da takvo pravo ima samo starješina organa, Danilović je tražio obavještenje od AZL ko je inicirao inspekcijski nadzor ali, kako je objavio MUP, nije dobio odgovor.

Zapisnik kontrolora AZL primjer pravnicima kako ne treba raditi

“Iz medija sam saznao da AZLP nije odgovorila na zahtjev ministra unutrašnjih poslova da im se dostavi podatak ko je i u čije ime dostavio zahtjev za inspekcijskim nadzorom. Simptomatično je da se brže odgovara po zahtjevu službenice tog resora, nego starješini organa. Objavljivanje zapisnika o inspekcijom nadzoru AZLP u tom vladinom resoru, smatram neuobičajenim postupkom tim prije što se iz informacija iz medija mogao steći utisak da je Agencija donijela konačnu odluku, što je netačno. Neću da vjerujem da je nekome bio cilj da se stekne utisak da je Agencija već presudila a još manje da se željela poslati poruka na unaprijed pripremljene adrese o tome kakav će biti ishod glasanja, nakon rasprave na sjednici Savjeta.

Pošto sam dobio zapisnik od predsjednika Savjeta, nakon elektronske komunikacije sa kolegom Ivanovićem, shvatio sam da oni žele da odmah objave taj zapisnik, kazao sam im da treba to da učine ne samo na sajtu AZLP, nego i u svim medijima i stručnim publikacijama, posebno da bude distribuiran onima koji žele da se bave pravom još u srednjim školama”, komentarisao je Lacmanović stav kontrolora AZLP da je MUP prekršio zakon o zaštiti lilčnih podataka jer je koordinacionom tijelu namjeravao da dostavi podatke iz biračkog spiska.

Bonus video: