Državni organi ne polažu račune: Voze i ručaju a kriju zbog čega

Zanimljiv račun od 1.384 eura napravio je u konobi Badanj na Virpazaru kabinet novog predsjednika Skupštine Darka Pajevića. Račun je plaćen 5. avgusta iz državnog trezora sa stavke "unapređenje zakonodavstva". Pajović je tada uglavnom razgovarao sa preduzetnicima
59 pregleda 0 komentar(a)
Darko Pajović Virpazar, Foto: Skupština Crne Gore
Darko Pajović Virpazar, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 24.08.2016. 05:52h

MANS je juče upozorio da je monitoringom utvrdio kako značajan broj državnih institucija krši Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ne objavljujući podatke kako troše novac.

Ili to čine selektivno i nejasno, pa se, navodi MANS, iz analitičkih karitica ne vidi za šta se on troši. Ponegdje se mogu naći zanimljivi podaci o trošenju državnog novca, utvrdile su “Vijesti”.

Tako je vozač Ministarstva saobraćaja “škodom oktavijom” na liniji Šušanj - Dobra Voda prešao 800 kilometara za šest dana, iako je razdaljina ta dva mjesta 14 kilometara, dok je službenik Ministarstva odbrane u gradskoj vožnji Podgoricom prešao 200 kilometara za pet radnih dana.

Ni razdaljina između gradova ne mora biti ista svakog dana, pokazuju analitičke kartice. Službenik Ministarstva saobraćaja je 19. avgusta od Podgorice do Kotora prešao 220 kilometara, narednog dana je kroz Kotor obišao još 27 kilometara, a 21. avgusta se vratio iz Kotora za Podgoricu i prešao 111 kilometara.

Najveći problem kod putnih naloga je što su za većinu visokih činovnika izdati na nedjeljnom ili mjesečnom nivou, a u rubrici relacija piše "svi putevi u Crnoj Gori" ili "po potrebi".

Ali postoje izuzeci, pa je bivši direktor Direkcije za sabraćaj Ivan Ašanin (URA) dobio službeni automobil za relaciju Bar-Podgorica-Mojkovac, dok njegov prethodnik Savo Parača i sada vozi službeno vozilo "za sve puteve".

Slični su podaci i za trošenje novca, uz dodatni problem što nema punih naziva i matičnih brojeva firmi kojima je novac uplaćivan, a vrlo rijetko i namjena te uplate.

Takođe, ta plaćanja iako su izvršena sa računa budžeta, ne moraju biti i njegov trošak već da su to odbijanja od plate zaposlenog za kredite, kupovinu na rate ili članarine.

Jedno od transparentnijih je Ministarstvo saobraćaja gdje su čitko napisana puna imena firmi, ali ne i razlog plaćanja. Iz ovog Ministarstva osam službenika mjesečno plaća članarine Socijaldemokratama od 20 do 50 eura, partiji čiji je predsjednik i ministar tog resora Ivan Brajović. Iz tog ministarstva jedna osoba plaća članarinu i “konkurentskom” SDP-u i to 72,5 eura.

Na posebnim listinzima za Direkciju za željeznice, koja je dio ovog ministarstva, vidi se i da članarinu SD od 33,43 eura plaća i njen direktor Nebojša Obradović, protiv koga se vodi istraga zbog plaćanja računa SD u hotelu Ramada sa računa Direkcije.

U svakom ministarstvu ima bar jedan koji plaća članarinu svojoj partiji većinom DPS-u i SD, a ponegdje je ostao i neko iz SDP-a.

Na računima se vrlo često nalaze kafane, restorani i hoteli, ali nema namjene tog troška ili piše samo reprezentacija pa nije moguće utvrditi da li je trošak bio službeni.

Zanimljiv račun od 1.384 eura napravio je u konobi Badanj na Virpazaru kabinet novog predsjednika Skupštine Darka Pajevića. Račun je plaćen 5. avgusta iz državnog trezora sa stavke "unapređenje zakonodavstva". Pajović je tada uglavnom razgovarao sa preduzetnicima.

Kavarićevi pojeli za dan skoro 1000 €

Prema podacima iz analitičkih kartica, neko je iz Ministarstva ekonomije, na čijem čelu je Vladimir Kavarić, 28. jula ručao u "Pod volat" za 60 eura, zatim istog dana u luksuznijem ““Đardinu” za 379 eura, pa u "Nerosu" gdje su plaćena dva računa od 166 i 286 eura.

Agencija za mirno rješavanje radnih sporova je od 12. do 26. jula četiri puta naručivala hranu iz “Speedy pizza”, a iz trezora su plaćeni računi koji su iznosili 22,7, 21,4, 53,8 i 43,9 eura.

Bonus video: