Tarzan Milošević je opasniji za nacionalnu bezbjednost

“Albanci u Crnoj Gori su dovoljno mudri i promišljeni da znaju šta je najbolje za njih,” kaže Milošević
232 pregleda 50 komentar(a)
Tahir Velliju, Foto: Luka Zeković
Tahir Velliju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.08.2016. 06:33h

Albanski političari u Crnoj Gori ne smiju javno podržati ideju velike Albanije, koju bi činili i djelovi Crne Gore, jer je većina njih pod kontrolom vladajućeg DPS-a, smatra tamošnji političar i istoričar Tahir Veliju.

“Ne očekujemo nikakvu podršku od crnogorskih političara, posebno iz razloga što znamo da ih kontroliše. Većinu albanskih političkih partija u Crnoj Gori kontrolišu političke partije koje su na vlasti,” kazao je za “Vijesti” poslije jučerašnje promocije svoje knjige “Velika Albanija” i političke platforme. “Vijesti” su po završetku skupa u mjestu Spilje pokreaj Tuzi zatekle pet vozila u kojima je bilo oko 20 osoba.

Međutim, iz vladajuće partije su negirali da su oni razlog zašto on ne uživa podršku albanskih partija.

“Albanci u Crnoj Gori su dovoljno mudri i promišljeni da znaju što je najbolje za njih,” kazao je za “Vijesti” politički direktor DPS-a Tarzan Milošević.

Na pitanje da li u njegovoj partiji smatraju da su Tahir Veliju i njegove ideje prijetnja po nacionalnu bezbjednost i da li bi mu trebalo zabraniti ulazak u Crnu Goru, kao što su prethodno uradile Srbija i Grčka, Milošević je kazao da to nije u nadležnosti DPS-a već državnih institucija.

Poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj, međutim, smatra da ima veće prijetnje po nacionalnu bezbjednost.

“Ja mislim da je veća prijetnja za nacionalnu bezbjednost Crne Gore Tarzan Milošević nego Veliju,” kazao je juče Đeljošaj.

Poslanik je “Vijestima” kazao da nije pročitao knjigu i da je nedavno prvi put čuo za Velijua.

“Već imamo ekspanziju sličnih pojedinaca, željnih slave i slikanja, a koristeći jezičku Albaniju i na osnovu toga crtajući različite političke karte. Motivi pojedinaca za slikanjem su različiti. Velijua ne znam i prvi put sam čuo za njega prije par mjeseci“, rekao je.

Na pitanje kako komentariše tvrdnju Velijua da ne očekuje podršku albanskih političara jer su pod kontrolom DPS-a, Đeljošaj je kazao da “(albanskog premijera Edija) Ramu i (lidera Demokratske partije Ljuljzima) Bašu kao i političke lidere u Makedoniji i Kosovu kontroliše DPS, samo da se ne dokaže suprotno”.

Međutim siguran je da je upravo DPS imao najviše koristi. “Najveću političku korist od Velijua je imao DPS. Da nije tako, ušao bi u Crnu Goru isto kao u Srbiju i Grčku. Poslije glasanja protiv Malesije i cirkusa gdje su se poigrali sa svojim poslanicima, Veliju im je došao kao šlag na torti. Ne isključujem mogućnost da se dogovorio sa DPS-om da ga puste u Crnu Goru, a zauzvrat on blati albanske partije i političare”, rekao je.

Nije problem što niko nije podržao, nego zašto niko nije osudio ideju

Lider Demokratskog fronta Nebojše Medojevića kazao je da nije problem što niko od albanskih političara nije podržao, nego zašto niko nije osudio tu ideju.

“Ne postoji ta kritička komponenta, što ukazuje da oko toga postoji veoma visok stepen jedinstva u albanskom narodu,” ocijenio je.

Međutim, Medojević razumije nezadovoljstvo albanskog naroda u Crnoj Gori.

“Ovdje DPS stavlja pod tepih da Albanci nisu zadovoljni svojim statusom u Crnoj Gori, stavlja pod tepih i ignoriše opasnost od velikoalbanskog nacionalnog projekta koji predviđa značajne djelove teritorije Crne Gore i onda se pokušava kupovinom nekih albanskih političara ili integracijom u DPS riješiti to pitanje. Ne može se riješiti to pitanje na taj način,” rekao je za “Vijesti”.

Poručio je da je to pitanje potrebno pokrenuti poslije promjene vlasti 16. oktobra, ali istakao da ni Ulcinj ni Tuzi nikada neće biti dio nijedne druge države osim Crne Gore.

Medojević je siguran da ima političara koji bi željeli da pripoje teritorije koje su u sastavu Albanije

“Ja bih sigurno osudio da sad neki crnogorski političar ode u Skadar i kaže 'Ovo je crnogorska teritorija, tu je poginulo 10.000 Crnogoraca'. Nema porodice u Crnoj Gori kojoj neko nije poginuo na Skadru . To je retorika koja je vrlo opasna u regionu i uvijek je treba osuditi”, kategoričan je.

Što se tiče samog ulaska Velijua u Crnu Goru, Medojević je očekivao snažniju reakciju ministra Gorana Danilovića.

“Pomalo čudi što ministar unutrašnjih poslova, koji je izgradio sebe kao političara srpske provinijencije i na kosovskom mitu, sada ćuti i ne reaguje kao predstavnik države”, kazao je, aludirajući da je prije pristupanja Demosu Danilović bio potpredsjednik Nove srpske demokratije.

Bonus video: