CDT: Još nema jasne i precizne strategije do kada će DIK završiti pojedine obaveze

Biračko mjsto može se provjeriti kroz aplikaciju biraci.me na sajtu MUP-a, ali ćete biti obaviješteni i na druge načine
1 komentar(a)
Izbori, Foto: Boris Pejović
Izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.08.2016. 17:52h

Šta je do sada pripremljeno za oktobarske izbore, od Državne izborne komisije, i pored više pokušaja, TV "Vijesti" nije uspjela da sazna. Zbog toga što o svom radu i ispunjavanju rokova ne obavještavaju javnost, DIK-u zamjeraju iz Centra za demokratsku tranziciju. Imaju utisak da se jedino sjednice tog tijela održavaju redovno.

"Još nema jasne i precizne strategije do kad će biti završene pojedine obaveze. Ovdje prije svega mislim na obuku članova biračkih odbora jer će od 6. oktobra do dana izbora biti potrebno da se obuči od 12 do 20 hiljada ljudi, što je jako veliki broj i to je ono što ce biti najveći izazov DIK-a. Dakle, od CDT-a još jedan apel DIK-u da otvori svoj rad", kazao je Dragan Koprivica iz CDT-a.

Na sajtu DIK-a objavljeno je da je od 17 prijavljenih, izabrano 10 kandidata koji će proći edukaciju za trenere, te da će preko novog javnog poziva angažovati još pet kandidata. CDT poziva Državnu izbornu komisiju da intenzivnije nadzire vođenje biračkog spiska i da i o tome obavijesti javnost .

"Mi precizno ne znamo da li je DIK našao neke nepravilnosti u vođenju biračkog spiska, koje su to nepravilnosti, a to su informacije koje su u ovom trenutku važne za sami izborni proces", kazao je Koprivica.

Birački spisak bio je danas glavna tema na sastanku Kooordionacionog tima MUP-a za praćenje izbora, čiji je i Koprivica clan. On je napomenuo da će stručnjaci iz Francuske naredne sedmice prisustvovati novoj provjeri biračkog spiska putem AFIS sistema, ističući da je to ipak samo jedan segment rada.

"Važno je napomenuti da su ostala neriješena pitanja starih ličnih karata. Treci segment rada jeste da vidimo da li svi oni državljani koji su u biračkom spisku imaju adekvatan rezidencijalni uslov. Imali smo prilike da čujemo razlicite vrste interpretacija da se tamo dešava pravno nasilje, ništa od toga tamo nema već se radi shodno procedurama, shodno zakonu", rekao je Koprivica.

Uvođenjem novog sistema glasanja promijenjeno je biračko mjesto velikom broju građana, čak za skoro 100 hiljada birača. Zato je važno da MUP sve glasače na adekvatan način obavijesti gdje im je biračko mjesto, ali je važno i da to građani pročitaju

"I da na vrijeme pronađu svoje biračko mjesto jer se na izborni dan može desiti neka vrsta konfuzije mozda i haosa vezano za to da ljudi kad dođu na biračko mjesto na kome su tradicionalno glasali ne nđju sebe i pomisle da nijesu na biračkom spisku – to je ono što nam ne treba na izborni dan, treba nam miran izborni dan i apel na sve građane da je i ovdje njihova aktivna uloga vrlo važna", kazao je Koprivica.

Biračko mjsto može se provjeriti kroz aplikaciju biraci.me na sajtu MUP-a, ali ćete biti obaviješteni i na druge načine.

Bonus video: