URA: Opšti interes Kotorana iznad stranačkih

Ekspanzija devastacije i marginalizacije Kotora od '90-ih
50 pregleda 4 komentar(a)
Ljiljana Popović Moškov
Ljiljana Popović Moškov
Ažurirano: 18.08.2016. 18:48h

otorski odbor GP URA pozvao je lokalne opozicione partije na stvaranje koalicije za oktobarske lokalne izbore u tom gradu. Poziv je upućen LP-u, HGI-u, SNP-u, Demokratama, Demosu, DF-u, SDP-u i DSS-u.

Od ovih partija SD, LP i HGI su članice aktuelne vladajuće koalicije sa DPS-om u Kotoru, a kojoj poodavno „škripi”, posebno oko namjere DPS-a da proda jedini preostali veliki ekonomski resurs grada - Luku Kotor.

„Ovih dana očekujemo njihov odgovor i nadamo se da će čelnici ovih osam lokalnih partija imati sluha, prevazići razlike i uvidjeti prednosti stvaranja ovakve koalicije za zajednički cilj kao što je promjene vlasti na lokalnom nivou”, kazala je „Vijestima” Ljiljana Popović-Moškov iz kotorskog odbora GP URA .

U saopštenju GP URA navodi se da je zastrašujuća „devastacija i marginalizacija Kotora u periodu od '90-ih, sa naročitom ekspanzijom u posljednjih 10 godina”. „Kotor kao jedini grad pod zaštitom Uneskoa, grad hiljadugodišnje tradicije i kulture, to više nije. Postao je „naselje sakarakteristikama grada”, premještene su sve značajnije institucije koje po prirodi stvari treba da budu są centralom u Kotoru (Arhiv, Muzej, Zavod za zaštitu spomenika), kao i sjedište nekad privrednog giganta Jugopetrol Kotor. Uništena je cjelokupna nekadašnja privreda ovog grada, a ništa novo nije ura đeno u proteklom periodu. Luka Kotor kao jedini preostali privredni subjekt ovog grada je trenutna meta vlastodržaca, kojoj prijeti oduzimanje koncesije za operativnu obalu, što bi ujedno značilo i kraj ovog grada”, konstatuju u URA .

Oni smatraju, kako su naveli, da ujedinjena opozicija na lokalnim izborima 16. oktobra, ne ostavlja nikakvu šansu da DPS može ponovo participirati u vlasti nakon oktobarskih izbora. ”Takođe, smatramo da opozicija na ovaj način pokazuje ozbiljnost prema biračima, te da opšte interese stavlja ispred uskostranačkih”, stoji u dopisu koji je URA uputila SDP-u, LP-u, HGI-ju, Demokratama, DF-u, Demosu i SNP-u.

Bonus video: