I SDP ide stopama Demosa?

Uvažavamo argumente onih koji su ostali u prelaznoj vladi, rekao je Rudović (URA)
85 pregleda 69 komentar(a)
Demos, Foto: Obrad Pješivac
Demos, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 15.08.2016. 06:03h

SDP Ranka Krivokapića najvjerovatnije će krenuti stopama Demosa, čiji je Glavni odbor juče odlučio da ostaju u vladi izbornog povjerenja.

U SDP-u juče nijesu željejli da daju izjave ovim povodom, ali su neformalno potvrdili da imaju razumijevanja za odluku Demosa jer i njihovi kontrolori u Vladi i državnim institucijama smatraju da je učinkovitije motriti na moguće zloupotrebe sistema.

GP URA je 4. avgusta odlučio da napušta kabinet premijera Mila Đukanovića i oni, a član Koordinacionog odbora URA Neđeljko Rudović potvrdio je sinoć da ostaju pri tome. Ostavku na pozicije u Vladi i državnim inistitucijama predstavnici URA podnijeće na prvoj sjednici Vlade nakon odmora 28. avgusta, saznaju “Vijesti”.

“Odluka da napustimo prelaznu vladu ne zavisi od odluke drugih opozicionih kolega. Čekali smo ih da bismo imali koordinaciju u slučaju da i njihov stav bude isti. Predstavnici URA na kontrolnim pozicajama su ostavili upečatljiv učinak, zbog čega smo im duboko zahvalni. Izlazimo iz Vlade, zato što je Sporazum brutalno pogažen”, rekao je Rudović.

GO Demosa konstatovao je juče, kako je saopšteno nakon sjednice, “brojne primjedbe o kršenju Sporazuma o fer i slobodnim izborima, pokušaju opstrukcija od strane predstavnika novouspostavljenje parlamentarne većine”.

Oni su, međutim, zatražili da se i dalje učestvuje u kontroli državnih resursa zbog sumnje da ih DPS zloupotrebljava za izborne potrebe. Komentarišući stav Demosa, Rudović je kazao da oni “uvažavaju argumente onih koji su ostali u prelaznoj vladi, ali da su kod njih prevagnuli sasvim drugi, javnosti poznati, argumenti”.

Lider Demosa Miodrag Lekić rekao je televiziji Vijesti da je “preovladalo mišljenje da se Demos bori za ono zbog čega je ušao u Vladu izbornog povjerenja”. “A to je da kontrolišemo izborni proces, da ga učinimo koliko je to moguće fer ili polufer i to bi bio skok imajući u vidu ovu neslavnu tradiciju krađa na izborima. Ostali smo da se borimo ne za parcijalni interes Demosa nego za vrijednosti u interesu građana i demokratije“, naveo je on.

Komentarišući činjenicu da je na čelu MUP-a funkcioner Demosa a da su u nadležnosti te institucije birački spiskovi, Lekić je rekao da oni time imaju veću odgovornost. “Mi ćemo nastaviti da branimo i da osvajamo prostor poštovanja zakona“, rekao je lider Demosa.

GO Demosa navodi da je to tijelo ocijenilo pozitivnim dosadašnji učinak njihovih predstavnika u Vladi izbornog povjerenja, od ministarskog resora do pozicija koje pokrivaju po dubini.

Još nedjelju dana konsultacija o predizbornim koalicijama

GO Demosa je ovlastio Lekića i Predsjedništvo da još nedjelju dana nastave razgovore o mogućoj predizbornoj koaliciji.

”Imajući u vidu dinamiku na političkoj sceni, otvorenosti stranaka prema Demosu za koalicione nastupe, glavni odbor je ovlastio predsjedništvo da u sljedećih nedjelju dana nastavi ovaj dijalog sa drugim strankama, da vidimo koliko mi možemo da sarađujemo. Još nijedna koalicija nije proglašena, ali mislim i da ne kasnimo. Na bazi tih razgovora, ako bi se postigli sporazumi, moglo bi doći do nekih koalicija sa manjim ili većim strankama”, rekao je on.

Lider Demosa je kazao da bojkot izbora ima smisla u varijanti jedinstva cijele opozicije.

“Ovako, mi želimo da se borimo, a bojkot bi predstavljao fijasko”, naveo je on.

Bonus video: