Šta se dešavalo na granici sa Kosovom: Autobus se "pokvario" i ostavljen poprečno

“Lica su upoznata sa tim da ne mogu boraviti niti se zadržavati u ovom području, pa su se na tom mjestu zadržali sve do 11.30 časova, kada su se vratili u pravcu Kosova i tom prilikom se pridružili grupi od oko 180 lica, koja je u međuvremenu, negdje oko 11.00 časova, došla iz pravca Kosova jednim autobusom i sa 10 putničkih motornih vozila”
59 pregleda 59 komentar(a)
Kosovo nezavisnost, Foto: Beta/AP
Kosovo nezavisnost, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.08.2016. 06:11h

Tenzije između crnogorske policije i Kosovara nezadovoljnih zbog razgraničenja sa Crnom Gorom izbile su na granici dviju država juče, istog dana kada je u Skupštini Kosova, drugi dan zaredom, opozicija bacila suzavac kako bi spriječila glasanje o spornom Sporazumu o demarkaciji.

Regionalni put Rožaje - Kula - Peć bio je juče gotovo dva sata blokiran za sve vrste vozila zbog protesta koje je u zoni između dvije države organizovala opozicija, koja tvrdi da je Kosovo Sporazumom oštećeno za 8.000 hektara zemljišta.

Naime, savjet sela Gornja Luka kod Peći organizovali su mještane kako bi otišli na planinu Žlijeb na granici prema Crnoj Gori za koju tvrde da je teritorija Kosova, a ne Crne Gore.

Međutim, kako je saopšteno iz Uprave policije, službenici rožajske policije su zaustavili na samom prevoju Kula 25 lica koja su namjeravala da odu na Žlijeb.

“Lica su upoznata sa tim da ne mogu boraviti niti se zadržavati u ovom području, pa su se na tom mjestu zadržali sve do 11.30 časova, kada su se vratili u pravcu Kosova i tom prilikom se pridružili grupi od oko 180 lica, koja je u međuvremenu, negdje oko 11.00 časova, došla iz pravca Kosova jednim autobusom i sa 10 putničkih motornih vozila”, saopšteno je iz Uprave policije.

Među putnicima u autobusu su bili i kosovski poslanici. Vlasti su zaustavile dva poslanika Skupštine Kosova i još nekoliko desetina građana koji su autobusom juče prešli u Crnu Goru, potvrdila je juče Policija Kosova za RSE.

Policija im je naredila da napuste teritoriju Crne Gore, ali je, međutim, vozač autobusom blokirao put tako što ga je poprečno ostavio preko kolovoznih traka. “Na naredbu policijskih službenika da ukloni autobus, on je izjavio da je imao namjeru da postupi po naredbi policijskih službenika da se vrati na teritoriju Kosova ali da mu se autobus prilikom okretanja ugasio”, kazali su iz Uprave policije.

Predstavnici okupljenih su negodovali, smatrajući da im ne treba saglasnost crnogorskih vlasti za odlazak na Žlijeb. Poslije obraćanja jednog od predstavnika na albanskom jeziku, oni su se vratili na teritoriju Kosova.

“Stanje granične bezbjednosti na granici Crne Gore sa Kosovom je stabilno a policija je u ovom području nastavila sa pojačanim nadzorom državne granice”, poručeno je iz UP.

Nedavno je Podgorica uputila protestnu notu Prištini, jer su poslanici opozicije postavili na crnogorskoj teritoriji tablu s natpisom Republika Kosovo i albansku zastavu.

“Nema povratka, i u ovom procesu moramo djelovati kao ozbiljna država”, rekao je juče šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj.

Bonus video: