Otpor beznađu: Zajedno izdejstvovati uslove o izlasku na izbore

„Iako su sve opozicione partije započele trku prikupljanja potpisa za učešće na izborima, i stavile do znanja da ne žele saradnju svi zajedno, pozivamo ih da razmisle o predlogu da makar zajedno izdejstvujemo uslove pod kojima bi opozicija trebalo da izađe na izbore“
3 komentar(a)
Otpor Beznađu, Foto: Facebook/ Otpor Beznađu
Otpor Beznađu, Foto: Facebook/ Otpor Beznađu
Ažurirano: 10.08.2016. 13:55h

Pokret Otpor beznađu pozvao je sve opozicione partije da razmisle o predlogu da makar zajedno izdejstvuju uslove pod kojima bi opozicija trebalo da izađe na izbore.

Kako su ocijenili iz tog političkog subjekta, očigledno je da Vlada izbornog povjerenja nije i ne može postići ono što se od nje očekivalo, a to je povratak povjerenja u izborni proces.

Iz pokreta Otpor beznađu podsjetili su da je URA najavila izlazak svojih ministara iz Vlade, a za očekivati je, kako su kazali, da u takom krnjem sastavu ne mogu ostati ni drugi opozicioni ministri.

„Izlazak na izbore nije u funkciji smjene aktulene vlasti, već se motivi nalaze u partijskim interesima i borbi za mandate“, kaže se u saopštenju pokreta Otpor beznađu.

Navodi se da Otpor beznađu od početka insistira na jedinstvenom opozicionom nastupu, bilo da je u pitanju bojkot i protesti, ili izlazak na izbore.

„Si zajedno, bez obzira na metod borbe, je poziv koji smo uputili svim relevantnim opozicionim političkim strukturama. Ponudili smo svoje dobre usluge, bez skrivenih i nerealnih ambicija, a sve u cilju dogovora o zajedničkom djelovanju“, kazali su iz tog pokreta.

Nažalost, kako su naveli, samo manji broj opozicionih subjekata je iskazao spremnost za razgovore na temu zajedničkog nastupa. „Nećemo se baviti njihovim razlozima, to ostavljamo javnosti da prosudi“.

Iz Otpora beznađu su poručili da će, bez obzira na takav odnos, i dalje biti pouzdan partner u potencijalnom savezu svih opozicionih činilaca.

„Iako su sve opozicione partije započele trku prikupljanja potpisa za učešće na izborima, i stavile do znanja da ne žele saradnju svi zajedno, pozivamo ih da razmisle o predlogu da makar zajedno izdejstvujemo uslove pod kojima bi opozicija trebalo da izađe na izbore“, kaže se u saopštenju.

Ti uslovi bi se, kako se navodi, našli u sporazumu koji definiše da izbori služe isključivo u funkciji konstituisanja Vlade nacionalnog jedinstva, u kojoj bi proporcionalno rezultatima izbora bile zastupljene sve izborne liste, a po principu koministara.

Sporazumom bi se, kako su pojasnili iz Otpora beznađu, definisalo i da mandat novog parlamenta i vlade bude ograničen na godinu, sa zadacima da se pripreme i sprovedu prvi fer i regularni izbori, da se izvrše reforme u ANB-u i policiji, i da se kadrovski i logistički ojača Specijalno državno tužilaštvo

Zadatak novog parlamenta i vlade bio bi i promjena Ustava, po kojoj osoba na funkciji predsjednika države, predsjednika i potpredsjednika Vlade, predsjednika Skupštine, ministra u Vladi, direktora Uprave policije, direktora ANB-a, ukupno može biti najviše dva mandata.

Sporazumom bi, kazali su iz pokreta Otpor beznađu, bilo definisano i da se odluke o velikim državnim projektima donose isključivo konsenzusom.

„Ukoliko Demokratska partija socijalista ne želi da pristane na ove uslove, cijela opozicija da bojkotuje izbore, i da se spremi za proteste i drugo demokratsko vaninstitucionalno djelovanje“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: