Demokrate: Tačan i ažuran birački spisak predstvlja uslov za zakonite izbore

Oni su objasnili da javnost rada i kontrola vođenja biračkog spiska nije moguća ukoliko svi podaci bitni za vođenje biračkog spiska nijesu dostupni učesnicima izbornog procesa, posmatračima na izborima i drugim nadležnim organima
89 pregleda 10 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 10.08.2016. 14:14h

Iz Demokratske Crne Gore ocjenili su da tačan i ažuran birački spisak predstvlja uslov za zakonite izbore.

"Upis u birački spisak je i uslov koji mora biti ispunjen da bi birač na biračkom mjestu mogao ostvariti svoje biračko pravo. Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi birački spisak i kod tog Ministarstva se nalaze svi izvorni podaci na osnovu kojih se vrše promjene u biračkom spisku. Zato je javnost rada tog Ministarstva, u pogledu načina vođenja biračkog spiska, bitan preduslov za sticanje povjerenja građana u izborni proces" poručili su iz ove partije.

Oni su objasnili da javnost rada i kontrola vođenja biračkog spiska nije moguća ukoliko svi podaci bitni za vođenje biračkog spiska nijesu dostupni učesnicima izbornog procesa, posmatračima na izborima i drugim nadležnim organima.

"Opstrukcija dostave podataka nadležnim organima od strane bilo kog lica zaduženog za vođenje biračkog spiska je nedopustiva i pojačava sumnju da se birački spisak ne vodi zakonito i tačno, kao i da se opstrukciji pribjegava upravo sa ciljem da se izbjegne otkrivanje nezakonitosti u vođenju biračkog spiska. Ministarstvo unutrašnjih poslova, Državna izborna komisija i Upravna inspekcija pred očima javnosti moraju otkloniti svaku dilemu u pogledu iznesenih primjedbi na tačnost vođenja biračkog spiska" navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da inspekcijski nadzor u pogledu primjene propisa kojima se uređuje birački spisak vrši Upravna inspekcija, i da je u godini u kojoj se održavaju redovni izbori Upravna inspekcija je obavezna da izvrši i vanredni inspekcijski nadzor, a da li je Upravna inspekcija izvršila naznačenu zakonsku obavezu kako navode to javnosti nije poznato.

"Dana 09. 08. 2016. godine Neven Gošović, poslanik i član Predsjedništva Demokrata, obratio se Upravnoj inspekciji zahtjevom za dostavljanje obavještenja da li je izvršen inspekcijski nadzor nad vođenjem biračkog spiska, i ako jeste, da li su utvrđene nepravilnosti u vođenju biračkog spiska, o kojim nepravilnostima je riječ, kao i da li je dat nalog za otklanjanje eventualno utvrđenih nepravilnosti. Demokrate posebno ukazuju da birač mora biti upoznat sa svakom promjenom u biračkom spisku koja se na njega odnosi. Izvršene promjene biračkog mjesta za blizu 122 000 birača traže odgovor kako je do toga došlo i kada će birači o toj činjenici biti obaviješteni, kako bi prije zaključenja biračkog spiska bili u mogućnosti zaštititi svoja prava" objasnili su iz Demokratske Crne Gore.

Oni su dodali da birači moraju imati potpunu sigurnost na kojem će biračkom mjestu 16. oktobra 2016. godine moći ostvariti svoje biračko pravo.

"Ostvarivanje tog prava, organ za vođenje biračkog spiska, niti jednom svojom radnjom ne smije dovesti u pitanje, a da o tome blagovremeno ne dostavi obavještenje biraču" zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: