Abazović: Završena misija vladavine DPS, završiće kao Miloševićev SPS

„Ovakvim kabadahijskim ponašanjem, srušili su Sporazum, a smim tim dodatno se srozalo povjerenje u izborni proces“, ocijenio je Abazović
52 pregleda 87 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.08.2016. 14:40h

Demokratska partija socijalista (DPS) je u potpunosti delegitimisana i politički izovolovana odlukom Građanskog pokreta URA da napusti Vladu izbornog povjerenja u trenutku kada je srušen Sporazum, smatra potpredsjednik URE, Dritan Abazović.

On je kazao da je URA u Vladi izbornog povjerenja bila da bi spriječila krađu izbora, ali ne i da bi legitimisala pljačku državnih resursa.

„Nijesmo bili spremni da slijepo gledamo kao se gazi Sporazum sve sa ciljem da se legitimišu štetne odluke po nacionalne interese i zadrži medijski brlog kao sredstvo daljnjeg terora DPS-a i njegovih satelita nad slobodnim građanima i zdravim razumom“, kazao je Abazović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Stoga je, kako je dodao Abazović, odluka URE o napuštanju Vlade bila jedina moguća, krajnje pricipijelna i predstavlja novi standard u političkom životu Crne Gore, koji „boluje od konformizma i prizemnih ličnih interesa“.

Oni su, prema njegovim riječima, toliko puta bili u prilici da vide kako se na javnoj sceni ne poštuju koalicioni sporazumi, politički programi, da se krše zakoni pa i Ustav od strane vladajuće oligarhije, samo sa ciljem da se zadrže fotelje.

„Sva sreća pa nijesmo svi isti. Mukotrpno smo radili na Sporazumu i lex specialisu, sve sa željom i ciljem da omogućimo uvećanje povjerenja u izborni proces, ali i da relaksiramo napetu političku situaciju u zemlji“, poručio je Abazović.

Navikli na satelite koje kupuju stanovima

On smatra da je DPS brzo shvatio da je sa Sporazumom postao gubitnik, „pa se pravio da ne zna šta je potpisao, igrajući na kartu da u Crnoj Gori niko dobrovoljno ne napušta vlast“.

„Stoga su od državnog parlamenta napravili protočni bojler kojim su ekspresno prolazile štetne odluke i zakoni, jer Bože moj, ko zna hoće li i nakon izbora i dalje funkcionisati politička korupcija koju su uspostavili“, naveo je Abazović.

Pritom, kako je kazao, u svoj to brzini, ili preciznije rečeno „bježanju sa mjesta zločina“, svijesno, nijesu usvojili samo one zakone koji su bili predmet Sporazuma.

„Ovakvim kabadahijskim ponašanjem, srušili su Sporazum, a smim tim dodatno se srozalo povjerenje u izborni proces“, ocijenio je Abazović.

On je dodao da je zbog svega navedenog odluka URA višeslojno značajna, jer je njome raskrinkana namjera korumpirane većine da su spremni na kakvu-takvu kontrolu izbornog procesa.

„U njihovom scenariju mi smo samo trebali da poslužimo kao paravan za legitimisanje njihovih prljavih radnji, a da oni imaju alibi pred međunarodnom zajednicom kako su spremni na izbornu kontrolu. Takvu igru shvatilo bi i dijete od tri godine pa smo uputili dobronamjerna upozorenja, na koje su se oglušili, jer nisu vjerovali da ćemo napustiti Vladu“, rekao je Abazović.

On je naveo da ih razumije. „Navikli su na svoje satelite čiji podršku kupuju stanovima, koje djele kao tablete za smirenje“.

„Sa URA nema igre, osim na fer, međutim, kasno su to shvatili“, poručio je Abazović.

"Hobotnica se uspaničila"

On je kazao da je, nakon izlaska jednog od potpisnika Sporazuma, DPS potpuno delegitimisan pred domaćom i međunarodnom zajednicom.

Abazović navodi da Sporazum, sa kojim je u početku toliko odugovlačilo, nije izdržao ni ta četiri mjeseca do izbora.

„Upravo se DPS hvalio stranim diplomatama kako je pronašao model koji treba da služi za primjer i koji može funkcionisati i nakon izbora. Na ovaj način njihov koncept šarene laže se raspao na mikročestice, pa stoga ne čudi svakodnevno jadikovanje kroz usta političkih marginalaca koje su angažovali da kažu ono, što je čak i njih sramota da izgovore sami“, dodao je Abazović.

Kako je kazao, što se međunardonog faktora tiče, oni bolje od njih znaju sa kim imaju posla, bili su involvirani u proces, a svakome ko je dobronamjeran je jasno ko je srušio dogovor. „To je bilo lako zaključiti iz razgovora sa nekima od njih“.

Prema riječima Abazovića, DPS je završio svoju misiju vladanja Crnom Gorom. „A sve je izvjesnije da neće moći da izbjegne sudbinu Miloševićevog SPS-a, odnosno da se polako ali sigurno gura u političku izolaciju, što je blagotvorno za Crnu Goru“.

„Jer, koji će to pristojan politički subjekat odlučiti da uđe u bilo kakav aranžman sa njima prije ili nakon izbora, ako ih uopšte bude. Čak su i predstavnici manjinskih stranka počeli da im otkazuju poslušnost“, kazao je on.

Kako je dodao, hobotnica se uspaničila, nervozna je, „jer njeni pipci više nijesu dovoljni da pokriju sve rupe na njihovom Titaniku“. „Srećan im put u fusnoti političke istorije sa svim svemirom njihovih satelita“.

Abazović je poručio da je URA sprema i želi da zajedno sa svim ostalim opozicionim subjektima izabere najbolji model borbe protiv političke „La Piovre“, ne isključujući nijedno sredstvo koje poznaje demokratski svijet.

„Sigurni smo da ćemo Crnoj Gori omogućiti ono što su uradile sve zemlje razvijene Evrope, demokratsku i mirnu smjenu vlasti, uspostavljanje sistema vladavine prava i radikalan zaokret u ekonomiji“, zaključio je Abazović.

Bonus video: