URA: Stjepčević zaobišao SO i nezakonito imenovao članove uprave Luke Kotor

URA Kotor navodi da prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Skupština opštine u ime građana raspolaže cjelokupnom imovinom grada
1 komentar(a)
URA, Foto: URA
URA, Foto: URA
Ažurirano: 07.08.2016. 12:30h

Predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević umislio da je lokalna uprava, na čijem je on čelu, većinski vlasnik AD Luka Kotor, pa je preko svog opunomoćenika samostalno izabrao članove Upravnog odbora luke, bez mandata Skupštine Opštine Kotor, kao najvećeg organa vlasti, ocijenili su u Opštinskom odboru Građanskog pokreta URA u Kotoru..

"Ukoliko se pokaže tačnim naša tvrdnja da je čitav postupak bio izvan granica zakonskih ovlašćenja u upravljanju imovinom grada, odbor Građanskog Pokret URA će uz pomoć potrebnog broja odbornika u lokalnom parlamentu, zahtjevati vanredno zasijedanje Skupštine grada. Tema zasjedanja vanredne sjednice će biti preispitivanje ovakvog postupka Predsjednika Opštine, preduzimanje mjera i izbor predstavnika većinskog vlasnika u Upravnom Odboru Luke Kotor na način koji je propisan Zakonom. Kako smo u saznanju da Stjepčević nije imao ovlašćenje lokalanog parlamenta, pozivamo sve odbornike u Skupštini grada, kojima je povjereno upravljanje imovinom opštine, da se izjasne o tom postupku predsjednika Opštine. Na skupštini akcionara Luke Kotor 2. avgusta, Glavni administrator lokalne uprave je po ovlašćenju Predsjednika opštine, sam presjedavao sjednicom, razriješavao, a zatim i izabrao članove Upravnog odbora luke. Pitamo koji je to opštinski organ i na kojoj sjednici odlučio da baš ta lica budu imenovana kao predstavnici u upravljanju većinskim dijelom imovine luke Kotor?", navodi se u saopštenju.

URA Kotor navodi da prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Skupština opštine u ime građana raspolaže cjelokupnom imovinom grada, a da imovinu čine i akcije, kao hartije od vrijednosti.

"Prema tome, upravljanje akcijama i svime onim što iz takvog prava proističe, pripada jedino i isključivo vlasniku, a to je u ovom slučaju Skupština grada. Kako je onda moguće da se ovaj najveći organ vlasti u opštini i vlasnik imovine, preskoči i da predsjednik opštine samostalno odluči koja će to lica predstavljati većinskog vlasnika u Upravnom odboru Luke Kotor? U Zakonu o privrednim društvima u čl. 34, stoji da su vlasnici Društva njegovi akcionari, pa je valjda jasno da akcionari Luke sa 52% nijesu Predsjednik Opštine i lokalna uprava, nego je akcionar grad Kotor. To je gradska imovina kojom po Zakonu može da upravlja samo Skupština grada, odnosno lica kojima lokalni parlament da ovlašćenja", zaključuje se.

Bonus video: